UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Aplikacija za decu sa komunikacionim teškoćama

1 min read
Podeli

Valjevo, 20. maj 2017. godine  – Prema podacima zdrastvenih ustanova Srbije, 60 odsto dece predškolskog uzrasta ima evidentirano blago patološko stanje, a svako treće dete polazi u školu sa nekim razvojnim problemom. Kako bi se ta statistika izmenila i unapredio rad ustanova za decu sa smetnjama u razvoju, tri defektologa osmislila su i, uz podršku Telenor fondacije, izradila aplikaciju „Lako sa Markom”. Namenjena je deci sa komunikacijskim teškoćama kao što su autizam, cerebralna paraliza, afazija i razvojna disfuzija.

Autorke i profesorke u osnovnoj školi „Miloje Pavlović“ sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti Aleksandra Bukovica, Jelena Mitić i Snežana Medić, predstavile su svoj rad na stručnom skupu „Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju“ u Valjevu.

„Deca sa smetnjama u razvoju pozitivno reaguju na sadržaj koji gledaju na mobilnim telefonima, tabletima ili sličnim uređajima. Imajući u vidu tu činjenicu, želele smo da im kroz pet situacionih priča u okviru aplikacije pomognemo u svakodnevnim obavezama i olakšamo snalaženje po pitanju održavanja lične higijene, korišćenja prevoza, odlaska u park i kod lekara ili na rođendan“, objašnjava Aleksandra Bukovica, direktorka škole i jedna od autorki aplikacije.

Svaka tema je prikazana kroz četiri slike koje deci omogućavaju pregled redosleda događaja, kao i komunikaciju koja prati taj događaj.

„Nove tehnologije i digitalna rešenja doprinose podizanju kvaliteta života i obrazovanja osoba sa komunikacionim poteškoćama. Stvaranje jednakih mogućnosti za sve jeste u osnovi našeg poslovanja, a to radimo tako što rešenja, poput ove aplikacije, podržavamo i činimo dostupnim što većem broju građana“, ističe Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.

Izvor: telenor.rs

Foto: vesti.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link