UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Edukacija Održivi razvoj Partnerstvo Vesti

Banca Intesa i EBRD predstavile program „Žene u biznisu“

2 min read
Podeli

Beograd, 8. oktobar 2015. – Banca Intesa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavile su danas program podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji pod nazivom „Žene u biznisu“ u prisustvu visokih predstavnika dve institucije, Vlade Republike Srbije i diplomatskog kora. Za realizaciju programa EBRD je obezbedila kreditnu liniju od 5 miliona evra čija sredstva Banca Intesa plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

„Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokretač je borbe za jednak položaj žena i muškaraca u Srbiji. Ekonomsku nemoć žena ne smemo više da dozvolimo. Ta borba nije laka i zato cenimo svaki napor i svaki projekat koji može da pomogne. EBRD je kroz dosadašnje programe za podršku malom biznisu osnažio liderske i poslovne kapacitete 200 preduzetnica u Srbiji. Verujem da će i u novim programima, o kojima smo razgovarali i sa predsednikom EBRD nedavno u Beogradu, biti prostora za još projekata ženskog preduzetništva“, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Za kredite mogu aplicirati preduzeća i preduzetničke radnje kojima rukovode žene, a posluju najmanje 15 meseci. Sredstva se odobravaju za finansiranje obrtnih sredstava i investicija sa fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto na godišnjem nivou i u maksimalnom iznosu do 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Ekonomsko osnaživanje žena odavno više nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već ključni preduslov održivog privrednog rasta i društvenog napretka, i zato je kreiranje uslova za razvoj ženskog preduzetništva važan zadatak države i privatnog sektora. Kao vodeća banka na tržištu Srbije i najveći kreditor domaće privrede Banca Intesa aktivno doprinosi ovom cilju, o čemu govori i činjenica da smo bili prva banka na tržištu koja je još 2006. preduzetnicama omogućila pristup finansiranju kroz specijalne kredite koji prate njihove specifične potrebe. Kreditna linija Evropske banke za obnovu i razvoj dodatno će osnažiti naš potencijal da doprinesemo afirmaciji žena u biznisu i jačanju njihove uloge u privrednom životu naše zemlje“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Zajmovi za obrtna sredstva plasiraju se sa maksimalnim periodom otplate do 36 meseci uz grejs period do 6 meseci koji je uračunat u period otplate, dok pozajmice za investicije imaju rok otplate od 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci koji je uključen u period na koji se kredit odobrava. Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i iznosom do 25.000 evra potrebna su samo minimalna sredstva obezbeđenja u vidu menica.

„Verujemo da osnaživanje žena kroz jačanje njihove uloge u privredi svake države predstavlja značajan deo iskorišćenja ekonomskog potencijala. Zahvaljujući donatorskoj podršci Italije, Luksemburga, Švedske i specijalnog akcionarskog fonda EBRD, ovaj program će podržati preduzetnice širom zapadnog Balkana“, rekao je Daniel Berg, direktor kancelarije EBRD u Beogradu. “Takođe nam je drago što možemo da se nadovežemo na dugogodišnju saradnju sa Banca Intesa u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima i proširimo postojeću podršku u Srbiji i na biznise koje vode žene.”

Preduzetnice zainteresovane za kredit mogu koristiti i savetodavnu podršku lokalnih konsultanata u okviru programa po principu sufinansiranja troškova konsultantske usluge, takođe učestvujući u interaktivnim radionicama i seminarima.

Izvor: Banca Intesa

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link