UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

DELA NAJISTAKNUTIJIH VOJVOĐANSKIH SLIKARA DRUGE POLOVINE XX VEKA PRVI PUT U ČAČKU

2 min read
Podeli

Čačak, 27. jun 2017Odabrana dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine XX veka – Save Stojkova, Milana Kečića, Milana Kerca, Pavla Blesića i Boška Petrovića danas su, u okviru „Karavana slika“ Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, prvi put predstavljena čačanskoj  publici.

Ove slike, samo su deo bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke, koja broji više od 600 dela likovne umetnosti. Ljubitelji umetnosti moći će da ih pogledaju svakog radnog dana od 18:00 do 20:00h u filijali Vojvođanske banke  u ulici Župana Stracimira br.8, do petka 30. juna.  Nakon Čačka  „Karavan slika“ će nastaviti svoj put i pored Kragujevca koji je bio prva stranica, posetiti još tri grada u Srbiji –  Apatin, Zrenjanin i Suboticu, jer je jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u našoj zemlji.

„Nakon Novog Sada, Beograda i Kragujevca, odabrana dela iz naše bogate zbirke stigla su i u Čačak. Zahvaljujući „Karavanu slika“, naši sugrađani će po prvi put imati priliku da vide odabir slika najistaknutijih vojvođanskih autora. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji, nakon čega će i ona kroz publikacije i izložbe biti dostupna javnosti“ rekao je  Zoran Dobrosavljević, direktor filijale Čačak u Vojvođanskoj banci.

“Izuzetno nam je drago što imamo priliku da i u Čačku predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu”, podvukla je Mirjana Brmbota, viši kustos Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ova, iako mala postavka  ilustruje tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine XX veka na našim prostorima te je osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

Saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske datira od juna protekle godine, kada su stručnjaci Galerije angažovani na obradi i katalogizaciji slika, koja za cilj ima da se kroz izložbe i publikacije kolekcija predstavi ljubiteljima umetnosti, čime Banka nastoji da da svoj doprinos srpskoj galerijskoj sceni i očuvanju kulturnog nasleđa. Do sada su odabrana dela u vlasništvu Banke izložbom „Odgovorno u kulturi“ predstavljena novosadskoj, beogradskoj i kragujevačkoj publici, a deo pomenute postavke u okviru „Karavana slika“ nastavlja svoj put i po drugim gradovima u Srbiji.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link