UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice

Kroz projekat ZdravoRastimo sedmaci unapredili znanje o pravilnoj ishrani za 15 odsto

2 min read
Podeli

Beograd, 2. jun 2014. –Kompanija Nestlé objavila je rezultate treće sezone projekta ZdravoRastimo koji ova kompanija sprovodi u saradnji sa Atletskim savezom Srbije, a koji je ove godine obuhvatio skoro 3.000 učenika iz 9 gradova i 27 škola širom Srbije. U sklopu projekta sedmaci su unapredili znanje o pravilnoj ishrani za čak 14,41 procenata.

Ankete koje su, u sklopu projekta, sprovedene pre i nakon edukacije obradila je agencija Ipsos. Rezultati istraživanja navika u ishrani i bavljenja fizičkom aktivnošću osnovaca pokazali su da tek nešto više od 50% učenika svakodnevno unosi preporučenu količinu voća, a njih samo 30% unosi dovoljno povrća u toku dana.

Takođe, rezultati anketa pokazali su da je tek nešto više od 50% ispitanih učenika zadovoljno svojom težinom, a svega 20% učenika je zadovoljavajuće fizički aktivno. Sa druge strane, 74% anketiranihučenika dva ili više sati dnevno provodi pred televizorom ili računarom, odnosno na Internetu.

ZdravoRastimo projekat važan je jer saznajemo mnogo o prehrambenim i životnim navikama mlade populacije i imamo mogućnost da utičemo na formiranje zdravih navika koje će ih dalje pratiti kroz život. Naime, podaci koje smo dobili analizirajući ankete govore kako je pre edukacijesamo 14% učenika znalo koji su to izvori energije u hrani, a njih manje od 50% znaloje koje su osnovne grupe namirnica.

Zato je važno da škole, ali i roditelji shvate važnost svoje uloge kada je reč o kreiranju pozitivnih navika u ishrani, zdravlju i zdravom životu.” – izjavila je Aleksandra Malešević, nutricionistkinja kompanije Nestlé za region.

Prema rezultatima anketa, koje je u sklopu projekta obradio Ipsos, najveći pomak u znanju ostvarila je OŠ „Sveti Sava“ iz Čačka, dok su učenici iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Zrenjana napravili najbolji učenički rad na temu važnosti pravilne ishrane i redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću. Mladi sportisti Atletskog kluba Vojvodina iz Novog Sada dobili su nagradu za najbolja sportska ostvarenja u sklopu atletskih takmičenja Zdravo Rastimo Kupa.

Projekat ZdravoRastimo ove sezone sproveden je u školama u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Novom Pazaru, Čačku, Zrenjaninu, Novom Sadu i Somboru. Profesori fizičkog vaspitanja su kroz četiri modula učenicima preneli znanje koristeći edukativne brošure i materijale koji su uključivali i aktivno učestvovanje učenika putem kreativnog angažovanja kao što je osmišljavanja predstava i kratkih filmova. Učenici sedmih razreda su na ovaj način učili o osnovnim postulatima pravilne ishrane, planiranju ishrane, telu i hrani, kao i načinima na koje mogu poboljšati svoje navike u ishrani.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstvo i sporta i omladine, koja su i ove godine podržala projekat ZdravoRastimo.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link