UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Filantropija OTP banka Srbija Vesti Životna sredina

OTP banka – dva miliona dinara za razvoj proizvoda koji rešava problem brzog kvarenje voća i povrća

4 min read
Podeli

Beograd, 18.03.2022 – Projekat B-fresh, koji rešava problem brzog kvarenja voća i povrća, pobednik je Generator Zero preduzetničkog konkursa OTP banke Srbija posvećenog podršci i nagrađivanju najboljeg rešenja za smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice. Ove godine na konkurs su prijavljena ukupno 72 rešenja, dok je u finale ušlo njih 10. Pobednički tim osvojio je dva miliona dinara kao i podršku OTP banke u daljoj realizaciji i promociji projekta. 

Vođeni činjenicom da trećina proizvedene hrane na globalnom nivou završi kao otpad, što utiče na emisiju CO2, domaći startap B-fresh Technologies razvio je proizvod koji produžava trajanje voću i povrću, koje čini čak 40 odsto tog otpada. U pitanju je B-fresh sprej, inovativno, ekološki prihvatljivo rešenje koje emulzijom oblaže unutrašnjost postojeće ambalaže, kao što su plastične, kartonske, papirne kutije ili drvene gajbice.  

Kao vodeći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga OTP banka već godinama unazad radi na promociji i podršci inovacija i domaćeg preduzetništva, a Generator Zero predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u ovoj oblasti. 

,,Generator je konkurs koji raste iz godine u godinu, a to je rezultat toga što tematski pratimo trendove i potrebe tržišta. Na ovaj način, zahvaljujući njegovoj stalnoj aktuelnosti, uspevamo da svake godine predstavimo veliki broj perspektivnih i inovativnih projekata. Klimatske promene i globalno zagrevanje predstavljaju verovatno najveći izazov za čovečanstvo u 21. veku. Koliko god bilo teško prognozirati šta nas očekuje u godinama koje su pred nama, jedno je sigurno: svaki doprinos je bitan. Drugim rečima, svako od nas treba da preuzme odgovornost i učini sve što može u borbi za održivu budućnost. Upravo zato, u OTP banci smo strateški usmereni na zelenu tranziciju sa ciljem da, ne samo unapredimo svoje poslovanje u pravcu ekološke održivosti, već i da sve naše klijente motivišemo da to isto učine. Jedna od naših najvažnijih aktivnosti na ovom putu je i projekat Generator Zero, koji smo ove godine specijalno posvetili temi smanjenja karbonskog otiska, kao jednog od ključnih uzroka globalnog zagrevanja. Želja nam je da na ovaj način motivišemo i podstaknemo inovatore da nam ponude nova i kreativna rešenja i na taj način se uključe u zajedničku borbu za bolju budućnost“, rekao je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija

Kako B-fresh sprej funkcioniše? Unutrašnjost ambalaže se poprska sprejem a tokom sušenja se formira nerastvoran i transparentan sloj, zahvaljujući kome se produžava rok trajanja namirnica. Emulzija je na bazi biopolimera, tj. prirodnih materijala, hitozana i želatina, a sve njene komponente se nalaze na takozvanoj GRAS (Generally Recognized as Safe) listi, što znači da su bezbedne za ljudsku upotrebu i nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu. Prisustvo ovog zaštitnog sloja ne utiče na izgled ambalaže.   

Ovogodišnje finaliste Banka je podržala i predstavljanjem na svojim komunikacionim kanalima, a pobednika, pored osvojene novčane nagrade, očekuje dugoročna savetodavna podrška, kao i prezentovanje rešenja u OTP Lab inovacionom hub-u matične OTP Grupe, kao i u investicionom fondu Portfolion.  

Partneri projekta, čiji su članovi bili u ekspertskom žiriju, su takođe nagradili finaliste i to:  

Mastercard je rešenje „Od tradicije do zelenije budućnosti“ tima Bifrost Bioplastic nagradio sa 5.000 EUR, dok će projekat SRBIJA INOVIRA ovom startapu omogućiti pristup finansiranju i svoje konsultantsku podršku. 

Schneider Electric je timu Buttsy NFT za istoimeno rešenje darovao računarsku opremu, dok je Robert Bosch uručio nagradu od 200.000 dinara za projekat „Samoodrživi staklenik sa komposterom” kompaniji Bit inženjering. 

ICT Hub je startapu Eat Me App za istoimeno rešenje namenio tromesečno stanovanje u coworking prostoru, priliku da se predstave ICT HUB Venture fondu,  konsultacije i umrežavanje sa partnerima iz FMCG industrije, dok će Netokracija ovom projektu obezbediti vrednu medijsku podršku. 

Inicijativa DIGITALNA SRBIJA je nagradila je projekat „Cloud city“ startapa Smart City Technologies mentorskim radom i pristupom biznis anđelima, a Beogradska otvorena škola (BOŠ) je za projekat ručno pravljenog papira i ambalaže, Udruženja za podršku osobama ometanim u razvoju Naša kuća, darovao vredno mentorstvo i podršku. 

Generator je višegodišnji projekat OTP banke je namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, startap kompanijama, startap neformalnim timovima i preduzetnicima, koji žele da svojim idejama i projektima doprinesu smanjenju karbonskog otiska, jednom od najvećih izazova današnjice.   

OTP banka, jedna od čanica Foruma za odgovorno poslovanje, je najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. Usmerena je na inovacije i digitalizaciju svog poslovanja, koje omogućava klijentima nove pogodnosti sa fokusom na unapređenje digitalnog bankarstva i korisničkog iskustva. Jedno od ključnih strateških usmerenja je zelena tranzicija, odnosno posvećenost održivom poslovanju i ekološkim projektima. Vodeći se krilaticom “Bolji biznis za bolje društvo, Forum za odgovorno poslovanje okuplja kompanije koje doprinose razvoju društva kroz principe održivog razvoja i podstiče biznis sektor da bude aktivan i pouzdan partner zajednice u kojoj posluje. Forum osnažuje kompanije da posluju u skladu sa principima održivosti, odgovornosti i etike, i kroz sinergiju resursa i znanja doprinosi sprovođenju dobrih poslovnih praksi koje donose pozitivan i merljiv društveni uticaj. Članice Foruma za odgovorno poslovanje su: A1, Atlantic grupa, Bambi, Banca Intesa, Belgrade Airport, Bosis, B92, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Serbia, Delta Holding, Direct Media, Elixir group, Erste Bank, Eurobank Direktna, Gecić law, Lidl Srbija, Manpower Group, Moravacem, Nelt Co, Nestlé Adriatic S, Nordeus, OTP Banka, PepsiCo, Represent Communications, Telekom Srbija, Telenor, TITAN Cementara Kosjerić, UniCredit Bank. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link