UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Otvorena izložba o Mihajlu Pupinu

3 min read
Podeli

Beograd, 25. septembar 2015. – Interaktivna izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, prva takve vrste kod nas, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije. Ono što ovu postavku čini jedinstvenom jeste upotreba tehnologije proširene stvarnosti i prostornih instalacija uz pomoć kojih publika ima priliku da zvukom i slikom zakorači u Pupinov svet. Prvi put u muzeologiji korišćene su i interaktivne AR naočare.

Jedinstvena izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci će moći da se upoznaju i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina, kao i sa do sada nepoznatim arhivskim materijalom sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI, koji će premijerno biti predstavljeni srpskoj i svetskoj javnosti.

„Izložba o Mihajlu Pupinu pokazuje koliko nove tehnologije mogu da preobraze našu muzeološku praksu. Sada roditelji, ili bake i deke, čak i oni koji smatraju da je tablet — vrsta poslužavnika, mogu da povedu na izložbu svoje najmilije, bez straha da će se klinci, naviknuti na 3D kompjuterske igrice, u muzeju zanesvestiti od dosade. I svi oni uživaće zajedno i, sigurno, naučiti nešto novo. Saradnja Ministarstva kulture i informisanja, Istorijskog muzeja Srbije, Telekoma Srbija, Nelta i Kodek instituta – LiveViewStudio na najvećoj do sada izložbi o Pupinu afirmiše javno-privatno partnerstvo  u oblasti kulture. Očekujem da će i druge uspešne kompanije, u meri u kojoj to ne ugrožava njihov osnovni cilj, a to je pravljenje profita, kao i pojedinci, u većem obimu prepoznati da je ulaganje u kulturu pitanje javnog interesa i da će u tome videti deo svoje društvene odgovornosti. Nadam se da će izložba o Mihajlu Pupinu izazvati veliki interes kod publike, ne samo zbog njegovog blistavog uma i naučnog dela koje je ostavio iza sebe, već i zato što je važno da ne dopustimo da nam naše poslovično kukanje o stanju u kulturi toliko zamuti pogled da prestanemo da primećujemo dobre primere oko nas“, naglasio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku kompanija Telekom Srbija i Nelt,  povodom obeležavanja 80 godina od smrti našeg naučnika, kao i jednog veka od prijave njegovih patenata koji se smatraju najznačajnijim u oblasti telekomunikacija.

„Izuzetno mi je drago što smo kao velika nacionalna kompanija podržali ovako  značajnu i po svemu posebnu izložbu. Mihajlo Pupin je, pre svega, bio svestrana ličnost, patriota i svakako veliki naučnik čija su otkrića vezana upravo za oblast telekomunikacija i koja su danas utkana u razvojni put svih velikih telekomunikacionih operatora u svetu. Kao i mnogi drugi društveno odgovorni projekti koje Telekom Srbija realizuje, ova izložba dokaz je naše posvećenosti pravim vrednostima i želji da se oda priznanje velikom čoveku i naučniku, Mihajlu Idvorskom Pupinu“,  izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija.

Govoreći o osobenostima ove izložbe, autorka izložbe i potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, istakla je da će pored Pupinovih doprinosa na polju nauke, profesorskog rada, njegovog dobročinstva i patriotskih nastojanja, izložba otkriti i neke nove detalje iz života velikog naučnika: „Posle 80 godina od Pupinove smrti, prvi put imamo priliku da otkrijemo Pupina kroz do sada neobjavljena pisma, članke, proglase, kao i kroz prijateljstvo i saradnju sa Ajnštajnom, Teslom, Pašićem, Cvijićem, vladikom Nikolajem i Urošem Predićem. Pupinova nauka i njegov brilijantan um, s jedne strane, i njegovo srce puno dobrote s druge, čine ovu postavku važnom ne samo za upoznavanje sa delima jednog čoveka, već i sa istorijom naše nauke, pronalazaštvom, umetnošću i čitavim jednim dobom koje obuhvata kraj 19. i početak 20. veka“, izjavila je Aleksandra Ninković Tašić.

Izložba će biti otvorena do 20. februara sledeće godine u Istorijskom muzeju Srbije.

 

 

 

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link