UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Peticija za održivu energetsku budućnost

2 min read
Podeli

Beograd, 25. septembar 2015. – Pokrenuta je peticija „Energija na duge staze“ koja poziva građane i građanke Srbije i regiona da svojom podrškom zajedno apeluju na vlade država jugoistočne Evrope, kao i Evropsku komisiju, da odmah preduzmu hitne mere za održivu energetsku budućnost Srbije i jugoistočne Evrope.

Energetski sistemi u zemljama jugoistočne Evrope su i dalje bazirani na prljavim tehnologijama budući da najvećim delom koriste neefikasan ugalj slabog kvaliteta, lignit, čije spaljivanje u termoelektranama stvara zagađenje koje škodi ne samo zdravlju građana, već doprinosi i zagađenju životne sredine i ubrzavanju klimatskim promenama. Pored toga, zbog nedostatka adekvatnih mehanizama za povezivanje lokalnih projekata energetske efikasnosti sa dostupnim finansijskim sredstvima energetski sistemi su i dalje ekstremno neefikasni, uprkos proceni da je hiljadu do 10 hiljada puta efektivnije uštedeti jedinicu energije nego proizvesti novu. Nedostatak kapaciteta nadležnih institucija predstavlja ozbiljnu prepreku zemljama jugoistočne Evrope na njihovom putu ka održivoj energetskoj budućnosti. Takođe, nivo korupcije je visok u svim zemljama članicama Energetske zajednice.

Peticija „Energija na duge staze“ apeluje da se:

● Investira više u energetsku efikasnost u domaćinstvima, što će pomoći smanjivanju iznosa računa za struju koje plaćaju građani i građanke.

● Eliminiše korupcija unutar energetskih sistema obezbeđujući istrage i suđenja u slučajevima korupcije, što će podstaći nove i odgovorne investitore.

● Odmah usvoje i ispune klimatski ciljevi Evropske Unije za 2020, 2030. i 2050. godinu, uz njenu finansijsku i drugu podršku, budući da je svaka država koja je na putu ka pridruživanju Evropskoj Uniji obavezna to učiniti.

Jedinstvenu priliku da se od lidera jugoistočne Evrope traži energetski sistem koji je pravedan, tehnološki čist i efikasan, predstavlja Ministarski savet Energetske zajednice koji će se održati 16. oktobra 2015. godine u Tirani u Albaniji, kako bi se dogovorili oko reforme Energetske zajednice čije članice su sve zemlje regiona jugoistočne Evrope.

Peticiju možete da potpišete ovde, gde takođe možete pročitati i više informacija o stanju energetskih sistema u državama jugoistočne Evrope.

Preuzeto sa: WWF.RS

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link