UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Održivi razvoj Vesti Životna sredina

Aerodrom “Nikola Tesla” smanjuje emisiju štetnih gasova

1 min read
Podeli
ACA Sertifikat Nikola Tesla Aerodrom

Beograd, 24. decembar 2020. godine – Aerodrom Nikola Tesla Beograd pridružio se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (Airport Council International – ACI) i 23. novembra stekao sertifikat nivoa 1, čime su prepoznati napori aerodroma da smanji emisiju štetnih gasova.

ACA sertifikacija prvi je rezultat nove strategije zaštite životne sredine razvijene na beogradskom aerodromu otkako se 2018. godine pridružio mreži aerodroma kompanije VINCI. Primenom sertifikacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na svim svojim aerodromima širom sveta, kompanija VINCI Airports obavezuje se da dekarbonizuje vazdušni saobraćaj na globalnom nivou. Politika zaštite životne sredine razvijena na beogradskom aerodromu takođe je u skladu sa obavezama kompanije VINCI Airports da prepolovi potrošnju vode po putniku, svede na nulu upotrebu pesticida i proizvodnju otpada, prepolovi bruto emisiju ugljen-dioksida (CO2) do 2030. godine, kao i da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine.

U okviru proširenja i modernizacije beogradskog aerodroma, kompanija VINCI Airports planira brojne investicije za smanjenje emisije ugljen-dioksida: zamena postojeće toplane sa pogonom na teška goriva, toplanom na prirodni gas, zajedno sa tri-generativnim postrojenjem, zamena postojećeg svetla LED osvetljenjem i izgradnja solarne farme jačine 1 Megavata.

Akreditacija za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (ACA) jedini je međunarodni program za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, koji su specifični za aerodrome. Ovaj nezavisni i dobrovoljni program koristi međunarodno priznate metodologije za procenu obaveza na koje se aerodrom opredeljuje za bolje upravljanje emisijom ugljen-dioksida. Kada se jednom potvrde, ove obaveze zvanično se priznaju dodeljivanjem jednog od 6 nivoa sertifikata programa: Mapiranje, Smanjenje, Optimizacija, Neutralnost, Transformacija i Tranzicija.

Izvor: Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link