UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Konkursi Održivi razvoj Vesti Životna sredina

OTVOREN JAVNI POZIV ZA INOVACIJE U OBLASTI CIRKULARNE EKONOMIJE: Prijavljivanje traje do 1. februara

2 min read
Podeli
OTVOREN JAVNI POZIV ZA INOVACIJE U OBLASTI CIRKULARNE EKONOMIJE

Beograd, 24. decembar 2020. godine – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavio je da je sa Ministarstvom zaštite životne sredine, u saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF), otvorio javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije.

„Cilj je da se podstakne i ubrza razvoj rešenja i poslovnih modela koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i ublažiti klimatske promene”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se pozivom traže predlozi inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehničkih rešenja za smanjenje emisija GHG na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije.

„Ti projekti treba da imaju i potencijal da ostvare i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane“, naglašeno je u UNDP.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je do 1. februara, a mogu da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovane u Srbiji.

„Autori predloga koje stručni žiri odabere kao najbolje, dobiće mentorsku i drugu stručnu podršku u fazi tzv. akceleracije, kako bi se njihove ideje razvile u zrele projekte i uspele da dobiju finansijska sredstva neophodna za sprovođenje u praksi“, piše u saopštenju.

Ukazano je da Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeničnom razvoju, da bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji (EU) i održala konkurentnost na međunarodnom tržištu.

„Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“ pokrenuće, kako je navedeno, mogućnosti za finansiranje „zelenih preduzeća“ i projekata.

Ovaj poziv, između ostalog, ima za cilj da podrži industriju i poslovni sektor da povećaju svoje kapacitete za privlačenje takvih investicija.

„Cirkularni poslovni modeli predstavljaju i šansu za održivi oporavak poslovnog sektora od posledica pandemije korona virusa, posebno malih i srednjih preduzeća“, zaključuju u UNDP.

Dodaju da je to prilika za preduzeća da planiraju nove, „zelene poslovne poduhvate“, koji će im obezbediti održivost i otpornost na krize u budućnosti.

Ovaj javni poziv deo je pripremnog procesa za projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji“, čiji se početak očekuje u drugoj polovini 2021. godine.

Izvor: Biznis.rs

Tagovi:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link