UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Predstavljen GSK izveštaj o odgovornom poslovanju uz podršku Britanske ambasade

4 min read
Podeli

Beograd, 11. oktobar 2016. – Kompanija GSK predstavila je danas godišnji “Izveštaj o korporativnoj odgovornosti GSK-a za Srbiju i Crnu Goru”, u Rezidenciji ambasadora Velike Britanije “Elsie Inglis House”. Tim povodom – predstavnicima državnih institucija, zdravstva i nevladinog sektora– obratili su se Nj.E. Denis Kif (Denis Keefe), britanski ambasador u Srbiji i Marija Krstić, generalni direktor GSK za Srbiju i Crnu Goru.

GSK je na skupu predstavila ključna postignuća i inicijative u prethodnoj godini u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Za svoje delovanje ta kompanija sa čak 10 prestižnih priznanja na nacionalnom nivou u različitim oblastima korporativne odgovornosti. Tim povodom organizovan je i panel o društveno odgovornom poslovanju kompanija, na kome su govorili predstavnici Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu grada Beograda, UNICEF-a u Srbiji, organizacije „Save the Children“ i „BELhospice“ centra.

“Drago mi je što smo u Britanskoj rezidenciji imali prilike da čujemo kako GSK, kompanija koja menja kvalitet zdravstvenog sistema na globalnom nivou, koristi svoje resurse, stručnost i znanje za uticaj i na prosperitet lokalne zajednice,” rekao je ambasador Velike Britanije u Srbiji.

“Izuzetna je čast raditi i kompaniji koja svoje rezultate meri pre svega prema pozitivnom uticaju na društvo u kojem posluje, prema dugoročnoj koristi koju donosimo pacijentima, državi, lokalnoj zajednici i društvu uopšte. Svesni smo da značajne promene ne možemo da pokrenemo sami pa kontinuirano radimo na partnerskim akcijama sa državom, privredom i nevladinim sektorom. Dokaz tome su uspešni rezultati danas predstavljenih inicijativa koje smo sproveli upravo u saradnji sa našim partnerima,” izjavila je direktorka GSK za Srbiju i Crnu Goru Marija Krstić.

Direktorka GSK je iznela podatke o donacijama kompanije, koja je u u proteklih 5 godina donirala preko 110 miliona dinara u Srbiji za unapređenje zdravlja i blagostanja u zajednici kroz finansijska sredstva, donacije proizvoda i volontiranje zaposlenih. Osim finansijske podrške, GSK ulaže u unapređenje prevencije i edukaciju stanovništva.

Zlatna nagrada za najbolji humanitarni događaj

Direktorka Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu grada Beograda dr Ljiljana Timotijević, istakla je značaj partnerstva sa GSK u sprovođenju kampanje „Tvoja pluća u tvojim rukama“, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protih hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Značaj kampanje dr Timotijević vidi u njenom doprinosu da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti. Pored centralnog događaja u Delta sitiju, svi građani su tokom cele nedelje imali priliku da obave besplatne spirometrijske preglede i konsultuju se sa zdravstvenim radnicima u devet domova zdravlja u Beogradu. Za sprovođenje kampanje, kompaniji GSK je dodeljena Zlatna nagrada za najbolji humanitarni događaj u Srbiji, koju dodeljuje Udruženje za tržišne komunikacije Srbije.

Pomoć migrantima

Osvrnuvši se na podršku GSK-a u iznosu od 150.000 funti za osposobljavanje „Kutka za majke i bebe“ i „Kutka za decu“ u okviru prihvatnih centara za izbeglice u Beogradu, Tatjana Ristić iz organizacije Save the Children, istakla je da zahvaljujući GSK podršci u Kutku za decu i Kutku za majke i bebe osoblje ove organizacije pruža pomoć najranjivijim grupama među izbegliucama, stvarajući okruženje u kojem deca ponovo mogu da budu deca a majke mogu da, u miru i intimi, pronađu vreme i pobrinu se za sebe i svoje bebe, i odmore se makar malo na ovom opasnom putovanju. Potrebna im je osnovna pomoć u hrani, odeći i higijeni, ali i pomoć u vidu bezbednog mesta na kome mogu da se opuste, odmore i osećaju poštovano i zaštićeno. Ona je navela da Save the Children sa GSK sarađuje na globalnom nivou u okviru šireg petogodišnjeg partnerstva sa ciljem da se spasu životi milioni dece u najsiromašnijim zemljama sveta.

Tatjana Ristić je navela da su se pored finansijske podrške, u pomoći deci izbeglicama angažovali i svi zaposleni u kompaniji GSK u Srbiji posvećujući jedan radni dan volontiranju  u prihvatnom centru za migrante

Unapređenje zdravlja Roma u Srbiji

Predstavnica UNICEF za Srbiju Vesna Savić – Đukić istakla je da moramo da budemo svesni da u našoj zemlji postoje hiljade ljudi čije je zdravlje ugroženo i koji žive na rubu egzistencije, bez osnovnih zdfravstvenih usluga.

“Naša država se i dalje suočava sa brojnim izazovima kao što je zdravlje Roma koji žive u izolovanim i socijalno isključenim zajednicama. Prepoznajući problem dostupnosti zdravstvenih usluga romskoj zajednici, GSK i UNICEF u Srbiji uspostavili su partnerstvo zasnovano na trogodišnjem programu „Zajedno za bolje zdravlje“ („Together for Better Health“), čiji je cilj unapređenje zdravlja romske populacije u Srbiji,” rekla je Vesna Savić – Đukić.

Pola godine volontiranja

Predstavnica organizacije BELhospice Ivana Todorović navela je da GSK u Srbiji ima dugu tradiciju sprovođenja volonterskih programa za podršku lokalnoj zajednici. Među njima po svojoj jedinstvenosti ističe se PULS volonterski program u okviru koga GSK omogućava svojim zaposlenima da na pola godine napuste svoja radna mesta i puno radno vreme tokom šest meseci posvete volontiranju u nevladinoj organizaciji, gde svojim znanjem i veštinama doprinose rešavanju problema zdravstvene zaštite. Dve godine za redom zaposleni iz GSK-a volontirali su u BELhospice centru, kroz doprinos unapređenju usluga palijativne nege za terminalne onkološke pacijente u Srbiji.

Video sa panela pogledajte OVDE.

Izveštaju o odgovornom poslovanju za GSK u Srbiji i Crna Gora možete da preuzmete na ovoj stranici.

Izvor: rs.gsk.com

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link