UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Prva stanica “Karavana slika” Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske

2 min read
Podeli

Kragujevac, 7. jun 2017. – Odabrana dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine XX veka – Save Stojkova, Milana Kečića, Milana Kerca, Pavla Blesića i Boška Petrovićadanas su, u okviru „Karavana slika“ Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, prvi put predstavljena kragujevačkoj publici.

Ove slike, samo su deo bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke, koja broji više od 600 dela likovne umetnosti . Ljubitelji umetnosti moći će da ih pogledaju svakog radnog dana od 18:30 do 20:30h u filijali Vojvođanske banke  u Ulici Kralja Petra I br. 46, do petka 9. juna. Nakon toga, „Karavan slika“ će nastaviti svoj put i posetiti još četiri grada u Srbiji –  Čačak, Apatin, Zrenjanin i Suboticu, jer je jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u našoj zemlji.

„Nakon Novog Sada i Beograda, odabrana dela iz naše bogate  zbirke stigla su i u Kragujevac. Zahvaljujući „Karavanu slika“, naši sugrađani će po prvi put imati priliku da vide odabir slika  najistaknutijih vojvođanskih  autora. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji, nakon čega će i ona kroz publikacije i izložbe biti dostupna javnosti“ rekao je  Bojan Miličić, direktor filijale Kragujevac u Vojvođanskoj banci.

_M231959

“Izuzetno nam je drago što imamo priliku da i u Kragujevcu predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu”, podvukla je Mirjana Brmbota, viši kustos Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ova, iako mala postavka  ilustruje tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine XX veka na našim prostorima te je osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

Saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske datira od juna protekle godine, kada su stručnjaci Galerije angažovani na obradi i katalogizaciji slika, koja za cilj ima da se kroz izložbe i publikacije kolekcija predstavi ljubiteljima umetnosti, čime Banka nastoji da da svoj doprinos srpskoj galerijskoj sceni i očuvanju kulturnog nasleđa. Do sada su odabrana dela u vlasništvu Banke izložbom „Odgovorno u kulturi“ predstavljena novosadskoj i beogradskoj publici, a deo pomenute postavke u okviru „Karavana slika“ nastavlja svoj put i po drugim gradovima u Srbiji.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link