UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Nefinansijsko izveštavanje Publikacije Vesti

Više od 900 sati mentorske podrške finansijskoj inkluziji i razvoju društveno odgovornih ideja mladih

4 min read
Podeli

Beograd, 29. avgust 2019. – Erste Banka objavila je 11. po redu godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju „Banka, to su ljudi!“, u okviru kog su predstavljene aktivnosti Banke u 2018. godini čiji je cilj da pruže doprinos razvoju i dobrobiti društva u kom posluje.

Bilo da je u pitanju odgovornost prema klijentima, u radnom okruženju ili lancu nabavke, ulaganje u lokalnu zajednicu ili dobro korporativno upravljanje, aktivnosti usklađene sa Ciljevima održivog razvoja UN-a, koje su u Izveštaju predstavljene uz primenu najviših međunarodnih standarda i metodologija, pružaju uvid u to kako Erste Banka strateški doprinosi održivosti.

Finansijska inkluzija i pismenost

„Korak po Korak“, program sveobuhvatne podrške finansijskoj inkluziji i edukaciji, približava bankarske usluge društvu u najširem smislu te reči. Cilj programa, kojim je društvena odgovornost integrisana u poslovanje Banke, je da se podrže startap firme, socijalna preduzeća, organizacije civilnog društva, kao i fizička lica s malim prihodima koja žele da poboljšaju svoju ekonomsku situaciju. Od početka njegove realizacije, finansirano je 145 startapova, socijalnih preduzeća i organizacija civilnog društva, što je stvorilo 276 radnih mesta.

U 2018. godini, Banka je pokrenula drugu fazu programa, namenjenu organizacijama civilnog društva i socijalnim preduzećima, u okviru koje je finansijska sredstva u iznosu od 200.000 EUR dobilo 10 organizacija. Tokom 2018. je za korisnike programa obezbeđeno više od 350 sati mentorstva, a kroz socijalnu banku su plasirani krediti u vrednosti od više od 850.000 evra.

Filantropija za boljitak društva

Programima donacija i sponzorstva Erste Banka je u 2018. podržala više od 40 festivala, manifestacija i projekata sa nešto više od 15,6 miliona dinara. Sa ciljem da dugoročno doprinese boljitku društva, Banka sponzorstvima podržava programe u oblastima kulture i umetnosti, edukacije i nauke, preduzetništva, finansijskog opismenjavanja i sporta.

Deset godina korporativnog volontiranja zaposlenih Erste Banke obeleženo je akcijom čišćenja i obnavljanja parka prirode Jegrička, u kojoj je učestvovalo 230 volonterki i volontera. Od prve akcije na Obedskoj bari 2008, organizovano je više od 60 volonterskih akcija u 25 gradova i mesta širom Srbije.

Tokom humanitarnog božićnog koktela i bazara, zaposleni Banke su prikupili veće količine sredstava za ličnu higijenu, kao i toplu garderobu, igračke, školski pribor i slatkiše za svratišta za decu koja žive na ulici u Beogradu i Novom Sadu. U sklopu humanitarne akcije „Čepom do osmeha“, u kojoj Banka učestvuje od 2016. godine, donirani su čepovi težine oko 40 kilograma, sa ciljem prikupljanja novca za ortopedska pomagala namenjena deci sa invaliditetom ili drugom smetnjom u razvoju.

Podrška kreativnosti i razvoju društvene odgovornosti mladih

Tokom 2018, program Centrifuga, namenjen grupama mladih koji žele da razviju društveno odgovorne projekte u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, trajao je 100 dana i okupio 88 inicijativa iz više od 20 gradova Srbije. Sa njima je radilo 12 mentora, stručnjaka iz oblasti marketinga, komunikacija, ljudskih resursa, dizajna, menadžmenta kulture i preduzetništva i uložilo 400 mentorskih sati. Jedanaest najboljih društveno odgovornih ideja mladih podržano je sa 5.100.000 dinara.

Posebna pažnja bila je posvećena ranijim učesnicima koji su se udružili kroz deo programa pod nazivom Superste+. Mentori su kroz dodatnih 150 sati rada sa njima osnažili nove inicijative, od kojih su četiri nagrađene fondom od 1.500.000 dinara. Superste zajednica je nastavila da raste – sada je čini više od 310.000 aktivnih korisnika Superste.net platforme, mladih i kreativnih ljudi koji inovativnim projektima menjaju zajednicu nabolje, kao i 11.800 pratilaca na društvenim mrežama.

Kao partner, Erste Banka je u 2018. nastavila da mentorski i finansijski podržava projekat „Social Impact Award“, najveće evropsko takmičenje mladih koji žele da se bave socijalnim preduzetništvom. Pored toga, kao jedan od inicijatora i aktivni partner, podržava program „Podeli svoje znanje – Postani mentorka”. Zasnovan na konceptu mentorstva, ovaj program otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj mladih devojaka i žena u našoj zemlji.

Banka, to su ljudi

U skladu sa ciljem da predstavlja atraktivno mesto za rad za ambiciozne, angažovane i vredne ljude, Erste Banka na strateški način brine o zadovoljstvu i motivaciji zaposlenih. U toku prošle godine tako je realizovano više od 30.500 sati obuke za zaposlene, u koje je uloženo 56 miliona dinara. Uveden je program rekreacija i vežbi za zaposlene, a mogućnost besplatnog sistematskog zdravstvenog pregleda je iskoristilo njih 620.

Uplatama zaposlenih, Banke i kroz sindikalnu članarinu prikupljeno je više od četiri miliona dinara za Fond solidarnosti, koji već 13 godina pomaže zaposlenima koji su se našli u nepovoljnoj životnoj situaciji. Prošle godine isplaćene su 92 različite pomoći.

Banka postepenim promenama i merama za ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova unapređuje ravnomeran odnos polova u strukturi zaposlenih. U 2018. godini u Banci je bilo ukupno 1.117 zaposlenih, 72,5 odsto žena i 27,5 procenata muškaraca. Na rukovodećim pozicijama žene su zastupljene sa 53, a muškarci sa 47 odsto. Najviši organ upravljanja, Upravni odbor, čine četiri muškarca i dve žene, dok Izvršni odbor Banke čine dva muškarca i dve žene.

Međunarodna relevantnost i globalni standardi kao putokaz

„Izveštavanje o društvenoj odgovornosti za nas je sastavni deo šireg procesa kom smo dugoročno posvećeni. Želimo da nefinansijskim izveštavanjem učinimo svoje poslovanje transparentnim i omogućimo javnosti potpun uvid u to kako smo društvenu odgovornost integrisali u svakodnevni rad banke. Ohrabrujuće je što u našoj zemlji sve više kompanija počinje da primenjuje ovu praksu, koja je u EU postala i zakonska obaveza”, ističe Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje u Erste Banci.

Erste Banka je pre više od 10 godina u srž svog poslovanja integrisala principe Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija – GDUN, koje aktivno podržava i promoviše. Kako bi izveštavanje učinila međunarodno relevantnim, još od 2011. godine Banka izdaje izveštaj u skladu sa Metodologijom za izveštavanje o održivosti (Global Reporting Initiative – GRI). Među prvim je potpisnicama Deklaracije o borbi protiv korupcije GDUN u Srbiji, kao i Principa osnaživanja žena, koje je definisala Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. U 2018. godine, Banka je podržala i UN Standarde ponašanja za preduzeća u borbi protiv diskriminacije LGBTI osoba.

Više o pomenutim aktivnostima, kao i mnogim drugim koje su sastavni deo društveno odgovornog poslovanja, možete saznati u sveobuhvatnom Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju Erste Banke za 2018. godinu „Banka to su ljudi!“, dostupnom na sledećem linku.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link