UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Mala i srednja preduzeća Podrška socijalnom preduzetništvu Vesti

Za finansiranje socijalnog preduzetništva 50 mil EUR – Evropski investicioni fond i Erste Grupa potpisali sporazum o obezbeđivanju garancija

1 min read
Podeli

Beograd, 19. jun 2018. – Evropski investicioni fond (EIF) i svih sedam banaka članica Erste Grupe potpisali su Sporazum o obezbeđivanju garancija za socijalno preduzetništvo čiji je cilj finansiranje socijalnih organizacija u sklopu Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), saopštiila je ova banka.

Novi sporazum omogućava mreži lokalnih banaka Erste Grupe da obezbede ukupno 50 mil EUR kredita za više od 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija tokom narednih pet godina u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Socijalni preduzetnici i neprofitne organizacije, kako se navodi u saopštenju, moći će da dobiju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz manje zahteve u pogledu sredstava obezbeđenja u sklopu ovog programa.

Grupa će obezbediti finansiranje socijalnim preduzećima, sa akcentom na inovativnim, društveno-orijentisanim organizacijama koje deluju u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalnih usluga ili zapošljavaju marginalizovane ili osetljive grupe, dodaje se.

Garancijski program EaSI pokrenut je u junu 2015. godine, finansira ga Evropska komisija i njime upravlja Evropski investicioni fond.

Socijalna preduzeća koja žele da se prijave za kredit u okviru EaSI mogu da se obrate ekspozituri Erste Bank Grupe u jednoj od sedam zemalja, dodaje se.

U saopštenju se podseća i da je u okviru programa socijalnog bankarstva Korak po korak, koji Erste Banka u Srbiji realizuje od 2016. godine, do sada podržan rast i razvoj 65 startap firmi i socijalnih preduzeća, a odobren je i prvi kredit neprofitnoj organizaciji. Kroz program je plasirano 500.000 EUR sredstava i stvorena su 72 radna mesta.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link