UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP

Apel kompanijama i vladama evropskih zemalja da obezbede održiv, pametan i inkluzivan rast

2 min read
Podeli

Beograd, 16. jun 2015. – CSR Europe – mreža koju čini više od 40 nacionalnih asocijacija za društveno odgovorno poslovanje i preko 10,000 kompanija širom Evrope predstaviće u petak, 19. juna u Milanu, evropski Manifesto o društveno odgovornom poslovanju apelujući na preduzeća i vlade evropskih zemalja da obezbede održiv, pametan i inkluzivan rast. Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv kao nacionalni partneri mreže u Srbiji i kao organizacije sa višegodišnjim iskustvom i ekspertizom u oblasti društveno odgovornog poslovanja priključuju se ovoj inicijativi.

Novi evropski Manifesto poziva vlade i biznis zajednicu da rade zajedno kako bi postigli tri strateška prioriteta u narednih pet godina: 1) rad na poboljšanju zapošljivosti i inkluzije, 2) stimulisanje kompanija da u partnerskom odnosu sa zajednicama, gradovima i regijama rade na razvoju i primeni novih, održivih metoda proizvodnje, potrošnje i životnih stilova, i 3) uključivanje principa transparentnosti i poštovanja ljudskih prava u osnovu svakog poslovnog delovanja.

Manifesto je odgovor na izazove koje je istakla Evropska komisija u Evropskoj strategiji 2020 koja poziva na pametan, održiv i inkluzivan rast, a CSR Europe ovom prilikom podseća vlade, velika i mala preduzeća širom Evrope na neophodonost zajedničkog delovanja i preduzimanje akcije kroz sopstvene inicijative. Napredak evropskih kompanija u ostvarivanju prioriteta Manifesta biće praćen u narednih pet godina kroz onlajn mapu koja će prikazivati stotine inicijativa širom Evrope. 

Evropski Manifesto o društveno odgovornom poslovanju biće predstavljen 19. juna 2015. na konferenciji Poslednji poziv Evropi 2020 koja se održava u okviru Izložbe EXPO Milano 2015. A na konferenciji će učestovovati i Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i izvršni direktor Foruma za odgovorono poslovanje.

Za našu zemlju je ova inicijativa posebno značajna u kontekstu procesa reformi usmerenih ka postizanju EU integracija, a na ovaj način, imamo priliku da vidimo i koliko su pomenute teme važne za sve zemlje potpisnice Manifesta, kao i za samu Evropsku uniju. Kao nacionalni partneri imali smo priliku da budemo uključeni od početka u ovu inicijativu i da kroz zajednički rad sa partnerima iz drugih zemalja sagledamo probleme sa kojima se gotovo sve evropske zemlje suočavaju, ali i potencijalna rešenja koja bi bila primenljiva u Srbiji. Prosto, izazovi sa kojima se danas suočavamo su takvi da zahtevaju široku akciju, uključivanje i zajednički rad svih zainteresovanih strana.“  izjavio je Marinović. 

Forum za odgovorno poslovanje je nacionalni partner CSR Europe-a i u Srbiji okuplja vodeće kompanije koje doprinose razvoju zajednice, podstičući razvoj društveno odgovornog poslovanja i uspostavljanje trajnih i stabilnih etičkih praksi u poslovnom sektoru. Članice Foruma za odgovorno poslovanje su: Atlantic Grupa, Bambi, B92, Banca Intesa, British American Tobacco, Coca-Cola Hellenic, Delta holding, Državna lutrija Srbije, EY, Erste Bank, Eurobank Srbija, GSK, Holcim, KPMG, Merkator-S, Nin, Nestlé Adriatic, Philip Morris International, Represent Communications, Société Générale banka Srbija, Telenor, Telekom Srbija, Titan Cementara Kosjerić, Victoria Group, Vip mobile, Vojvođanska banka.

Tagovi:
DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link