UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

Održan četvrti Forum socijalnih inovacija

2 min read
Podeli

Beograd, 6. april, 2017.– U malom pozorištu „Duško Radović“ danas je održan četvrti po redu Forum socijalnih inovacija. Forum socijalnih inovacija je godišnja konferencija koju Smart kolektiv u saradnji sa partnerima organizuje od 2014. godine. Forum predstavlja najveći regionalni događaj posvećen temi socijalnog preduzetništva i ove godine je na njemu učešće uzelo preko 150 predstavnika institucija, organizacija i kompanija iz zemlje i inostranstva. Na konferenciji su govorili predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svetskih organizacija iz oblasti socijalnog preduzetništva. Tema ovogodišnjeg Foruma socijalnih inovacija bili su mehanizmi podrške socijalnim preduzećima.

Glavni program konferencije razvijen je u saradnji sa organizacijom NESsT, uz podršku Fonda za saradnju TaiwanBusiness-EBRD i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). U ovom delu programa predstavljeni su rezultati istraživanja o mapiranju ekosistema socijalnih preduzeća u sedam zemalja regiona kao i preporuke za građenje stimulativnijeg okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva. Rezultate istraživanja je predstavila Eva Varga, liderka istraživačkog tima i ekspertkinja za socijalna preduzeća.

Na konferenciji je bilo reči i o inovativnim mehanizmima za finansiranje socijalnih preduzeća. O toj temi govorili su Mirjana Šakić iz Erste Gupe,  Ewa Konczal iz Evropske asocijacije za venture filantropiju, Shkelzen Marku iz Yunus Social Business Balkans i Teo Petričević iz ACT grupe.

U okvriu programa Foruma, predstavljene su i preporuke iz evropskog i tajvanskog iskustva u oblasti inovacija u finansiranju i partnerstvima. O toj temi su govorili: Jer-San Hu, generalni sekretar organizacije Taiwan Social Enterprise Innovation and Entrepreneurship Society, Loic Van Cutsem, generalni menadžer organizacije Oksigen Lab iz Belgije i Goran Jeras menadžer Etične banke iz Hrvatske.

Na prezentacijama i panel diskusijama u okviru konferencije bilo je takođe reči i o: izazovima sa kojima se susreću socijalni preduzetnici u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu, spremnosti za investicije i programima stručne podrške za socijalna preduzeća, mehanizmima podrške socijalnim preduzećima u Srbiji, kao i o načinima integrisanja koncepta društvenog uticaja u razvoj povoljnog okruženja i investicionih strategija.

U okviru Foruma socijalnih inovacija, tradicionalno je održan i kutak sa proizvodima socijalnih preduzeća. Ovde su gosti iz zemlje i inostranstva imali priliku da kupi proizvode socijalnih preduzeća i upoznaju se sa njihovim radom i društvenom misijom. U okviru prodajnog kutka posetioci su mogli da kupe proizvode sledećih socijalnih preduzeća: Eko bag, Plava školjka, Atina,  Liceulice, Kvart, Caritas Šabac, Naša kuća, KobaYagi, Bio idea, Dobra Torba, Daj daj, Edukacioni centar Leskovac, Herc, Živimo zajedno, Radanska ruža Lebane. Učesnici konferencije su bili u velikoj meri zainteresovani za proizvode socijalnih preduzeća. Prodato je preko 90 proizvoda a  mnogi od njih izrazili su i zaintresovanost za dalju saradnju sa socijalnim preduzećima.

Fotografije ovogodišnje konferencije možete pogledati na Facebook stranici Smart kolektiva.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link