UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice CSR koncept FOP Naslovna strana Održivi razvoj Vesti

Održan CSR & ESG forum: Ključ za održivo finansiranje i zelenu tranziciju su ESG kriterijumi

3 min read
Podeli

Ključ za održivo finansiranje i zelenu tranziciju su ESG kriterijumi, jedan je od najvažnijih zaključaka godišnje konferencije Foruma za odgovorno poslovanje koja je održana po trinaesti put 9. decembra u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

CSR & ESG forum okupio je pripadnike različitih sektora koji su predstavili aktuelna rešenja i trendove iz oblasti društveno odgovornog poslovanja sa posebnim osvrtom na ESG kriterijume i ciljeve održivog razvoja (COR). Na zvaničnom otvaranju konferencije obratili su se Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje i CEO i generalni direktor A1 Srbija i A1
Slovenija.

“Ogroman proces transformacije ka održivosti, poznatiji kao Agenda 2030, može se postići kroz zajedničku odgovornost i zajedničkim naporima državnog i poslovnog sektora, civilnog društva i akedemske zajednice”, izjavio je Ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Glavna sesija na događaju posvećena ESG kriterijumima, pokrenula je pitanje na koji način poslovanje u skladu sa kriterijumima koji se tiču životne sredine, socijalnih pitanja i upravljanja postaje realnost za kompanije u Srbiji, ali i uslov za pristup tržištima kapitala. Predstavnici domaćih i međunarodnih finansijskih institucija i kompanija osvrnuli su se na rizike, izazove i mogućnosti za održivi rast i razvoj
privrede, kao i na usklađivanje poslovanja sa sve zahtevnijim zakonskim okvirom značajnim za pristup tržištu Evropske unije. Na sesiji su učestvovali Alessandro Bragonzi, šef regionalne kancelarije za zapadni Balkan, Evropska investiciona banka, Carolline Bright, regionalna šefica tima za ESG za Evropu, Centralnu Aziju, Latinsku Ameriku i Bliski Istok, Međunarodna finansijska korporacija, Grupacija Svetske banke, Lorenza Jachia,  viša savetnica za ekonomska pitanja pri kancelariji stalne koordinatorke UN u Srbiji i Aleksandra Babić,  direktorka funkcije za upravljanje rizicima, AIK Banka.

“Implementiranje dobrih ESG praksi otvara nove mogućnosti za bolji pristup investicijama, tržištima i kupcima”, izjavila je Carolline Bright iz Međunarodne finansijske korporacije.

Druga panel diskusija bila je posvećena temi COR. Nakon prezentacije Vladice Jankovića iz Republičkog zavoda za statistiku, učesnici panela, Danko Kalkan, Ernst & Young, Nemanja Sladaković, Gecić Law, Nina Cvetanović, Beogradska otvorena škola i Teodora Pasulj, PricewaterhouseCoopers, poveli su razgovor o tome kako se meri održivost i koje promene će uticati na cikluse izveštavanja o održivosti.

U okviru događaja dodeljena su i priznanja ,,Šampioni održivosti’’ za najbolje projekte, kompanijama koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti uključile ciljeve održivog razvoja. Ovde pogledajte kojim kompnijama i projektima su dodeljena ova priznanja.

“Ovo je već druga godina za redom da Forum ističe uspešne biznis projekte koji doprinose ispunjavanju Agende za odživi razvoj do 2030. godine. Kroz dodelu priznanja želimo dodatno da motivišemo ove kompanije da nastave sa ovakvom praksom, ali i da podstaknemo druge da počnu da razmišljaju o tome”, izjavio je Neven Marinović ispred Foruma za odgovorno poslovanje.

Pored toga, konferencija je okupila CSR profesionalce koje je poslovna zajednica ove godine istakla kao važne pojedince i lidere na putu ka
održivosti, kao i CSR praktikante koje su ove godine završili program “CSR praksa”

Takođe, ovom prilikom odata su i priznanja kompanijama koje su ove godine kroz svoje aktivnosti značajno doprinele smanjenju bacanja hrane, kao i smanjenju siromaštva i gladi.

CSR & ESG FORUM organizovali su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupe Svetske banke, u okviru integrisanog ESG programa koji podržava Swiss State Secretariat for Economic Affairs SECO. Konferencija je dodatno podržana kroz Platformu ,,Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030. Prijatelji konferencije su Delhaize Srbija, Elixir Group, Coca-Cola HBC Srbija, Moravacem i A1 Srbija, a konferenciju su medijski podržali Represent Communications, Bizlife, Nova ekonomija, InStore i Daily Green.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link