UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Edukacija FOP FOP aktuelnosti Održivi razvoj Radno okruženje Tržište Vesti

Održan vebinar na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom i drugih marginalizovanih grupa

2 min read
Podeli
,Ka održivom poslovanju: kako do veće zapošljivosti osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa?

Beograd, 25. decembar 2020. godine – Tokom vebinara ,,Ka održivom poslovanju: kako do veće zapošljivosti osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa?”, održanog 24. decembra u okviru platforme ,,Održivi razvoj za sve”, Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv okupili su predstavnike i aktiviste iz poslovnog i akademskog sektora radi razmene informacija i najboljih praksi u odnosu na diverzitet i inkluziju na radnom mestu, a u skladu sa potciljem 8.5 osmog cilja održivog razvoja, kojim se predviđa puna i produktivna zaposlenost i dostojanstven rad za sve.

Milica Mišković (Forum za odgovorno poslovanje) vodila je sesiju u kojoj su govorile Marija Škrbić Dražić (Manpower Group), Ljupka Mihajlovska (Centar za studente sa hendikepom, Univerzitet u Beogradu), Nevena Đaković (Delhaize Srbija). One su podelile programe i inicijative svojih kompanija za uključenje osetljivih grupa, ali istakle i podatke i zakonske okvire koji tretiraju ovo pitanje.

Takođe su identifikovani ključni izazovi na temu zapošljavanja OSI i drugih marginalizovanih grupa, poput poteškoće nalaženja kadrova, prilagođavanja funkcije i radnog mesta, kao i resursa neophodnih za obuku i pristupačnost. S druge strane, utvrđene su i prednosti raznolikosti kadrova, pogotovo kada se radi o inovacijama, sagledavanju tržišta, ali i promovisanju održivog razvoja za sve.

S obzirom da je čitavih 90% osoba sa invaliditetom u Srbiji ekonomski neaktivno, bitno je osnažiti teže zapošljive grupe i promovisati inkluzivne vrednosti pri zapošljavanju i održavanju radnih odnosa, ali i poboljšati informisanost zainteresovanih strana, ne samo da bi se time zadovoljile zakonske norme i regulative, već i primenile prakse za održivi razvoj i postigli ciljevi koji se tiču dostojanstvenog rada i života svih u zajednici.

Zaključeno je da je uključenje svih ciljnih grupa ključno strateško pitanje i da treba raditi na uspostavljanju projekta i praksi kojima će se svima dati ravnopravna šansa za zaposlenje, napustiti predrasude i negovati prakse uključivanja OSI kao bitan ekonomski potencijal i izvor inovacije i prosperiteta. Panelistkinje su takođe istakle da pažnju ovoj temi treba posvetiti na nivou čitavog društva i aktivno inicirati promenu. Uz značajan, fleksibilan pristup i korišćenje digitalne tehnologije, otvaraju se vrata ka većoj inkluzivnosti osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa, ali podstiču i socijalna inkluzija i osvešćivanje.

Snimak vebinara možete pogledati putem ovog linka.

Vebinar je organizovan u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u sklopu projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link