UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Javne politike Ostalo Vesti

Koraci ka sve snažnijem razvoju filatropije u Srbiji

2 min read
Podeli

Beograd, 30. jul 2019. – Uskoro će biti objavljen Priručnik za mehanizme korišćenje poreskih olakšica za davaoce i primaoce donacija, najavljeno je na Sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Prema istraživanjima čak 40% kompanija ne koristi mehanizme poreskih oslobađanja prilikom doniranja koja trenutno postoje u našem zakonodavstvu, a najviše zbog nejasnih načina primene, ali i zbog razlika u tumačenju koji troškovi se priznaju i ulaze u poreska umanjenja”, istakla je Milica Mišković iz “Smart kolektiva” i rukovodilac Radne grupe za unapređenje fiskalnog i pravnog okvira.

“Prema procenama svaki građanin EU baci pola kilograma hrane dnevno, što bi moglo da se spreči odgovarajućim izmenama regulative, a sa ciljem sprečavanja uništavanja viška hrane, zaštite životne sredine i smanjenja gladi i siromaštva”, izjavio je Željko Mitkovski iz Fondacije Divac, predstavljajući primer dobre prakse zakonodavnog okvira doniranja hrane u Hrvatskoj, gde je ova oblast regulisana.

Na proširenoj sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje predstavljene su i ostale aktivnosti usmerene na podršku razvoju filantropije u Srbiji.

Predstavljajući rezultate sedmog ciklusa dodele Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje Đorđe Vajfert, Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije istakao je da su kompanije imale mnogo više inovativnih projekata u odnosu na prethodne cikluse, kao i da sve više pristupaju sistemski ovakvom vidu poslovanja.

“Od 50 pristiglih prijava čak 60% projekata se odnosilo na unapređenje života u lokalnoj zajednici, a 25% je imalo za predmet unapređenje zaštite životne sredine”, dodao je Stokić.
Predstavljen je i program ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja koji će biti posvećen unapređenju osnovnoškolskog obrazovanja u Srbiji.

“Nabavka inovativnih nastavnih sredstava poboljšaće kvalitet nastave i omogućiti đacima da stiču znanja u korak sa savremenom tehnologijom”, izjavila je Dragana Jovančević iz Srpskog filantropskog foruma.

Sastanak je održan u okviru projekta “Unapređenje okvira za davanje” koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Izvor: pks.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link