UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Održivi razvoj Ostalo Vesti

„FOOD WASTE“ program: Kako sprečiti ovaj ekološki i društveni problem?

2 min read
Podeli

Beograd, 26. jul 2019. – Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura.

Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan gas, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane.

Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta.

Osim ekološkog problema, tzv. „food waste“ predstavlja i društveni problem, jer s jedne strane  bacamo hranu, a s druge strane imamo gladne.

Naime, trenutno na svetu ima 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva i gladi.

Hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu su prvi krenuli sa programom „Food waste“, ali već sada imamo još zainteresovanih“, izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane.

Ovim projektom se jedan deo tog otpada i smanjio, o čemu su nas informisali generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Robert Gasser i marketing menadžer hotela, Olivera Škorić:

„Predloženim rešenjima i savetima iz projekta, naš otpad smo uspeli smanjiti za 12% i težimo velikoj brojci od 30% do kraja godine. Osim toga uveli smo praksu razdvajanja otpada, ali i plaćanja da se odveze jedan deo tog otpada, koji se kasnije pretvara u kompost i koristi za prehranu životinja ili u poljoprivredi kao organsko đubrivo.“

„Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela na čemu intenzivno radimo, ali obzirom da je naš hotel prvi hotel u državi koji se u saradnji sa WWF Adriom uhvatio u koštac s problemom ostataka hrane verujemo da će gosti to znati prepoznati i ceniti“, dodaje Olivera.

„Takođe, možemo se pohvaliti da smo u našem hotelu drastično smanjili korišćenje plastike, ali i da smo u procesu izbacivanja sve jednokratne plastike iz upotrebe – te smo recimo plastične slamke zamenili metalnim, papirnim i onim napravljenim od bambusa, pakovanje hrane za poneti se sada radi u „ecofriendly“ kutijama… Naši gosti imaju priliku da svoja ekološka vozila napune u garaži hotela u EKO stanici. Zaista smo odlučni u nameri da uradimo sve kako bi obezbedili zdraviju sredinu za sve nas a kasnije i našu decu“, istakla je Olivera.

Ekspert na polju gastronomije, u ime kompanije Gastronomadi, Robert Ripli nam je rekao nešto više o projektu:

„Vrlo nam je drago da je Courtyard Belgrade započeo s odvajanjem različitih vrsta ostataka hrane, zatim i merenjem tih istih ostataka, jer na taj način možemo pratiti naša postignuća, ali takođe i podižemo svest zaposlenih samog hotela.“

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link