UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

Doprinos poslovnog sektora spovođenju Ciljeva održivog razvoja

2 min read
Podeli

Objavljena publikacija Foruma za odgovorno poslovanje o doprinosu poslovnog sektora ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja UN

Beograd, 27. septembar 2018. – Forum za odgovorno poslovanje objavio je publikaciju „Doprinos održivoj budućnosti“ koja izveštava kako su aktivnosti vodećih kompanija u Srbiji usklađene sa Agendom 2030.

Više od polovine članica Foruma za odgovorno poslovanje preduzelo je akcije usmerene na ostvarenje Ciljeva održivog razvoja, a među onima koje kompanije vide kao priorite za svoje angažovanje nalaze se: Cilj 4 koji se odnosi na obrazovanje, Cilj 8 koji je u vezi sa ekonomskim rastom i dostojanstvenim radom, Cilj 3 koji se odnosi na zdravlje i Cilj 12 koji je u vezi sa održivom proizvodnjom i potrošnjom.

Najveći broj kompanija sprovodi aktivosti koje su usmerene na Cilj 4 – Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovisati doživotno učenje, i to čine kroz razvoj buduće radne snage, usavršavanje zaposlenih i osnaživanje dobavljača. Samo u toku prethodne godine, 5.248 mladih prošlo je kroz programe usmerene na smanjivanje jaza između potrebnih i postojećih znanja na tržištu rada, dok istovremeno 65% kompanija ima programe osnaživanja mladih koji su zasnovani na mentorskoj podršci iskusnih kolega. U kompanijama članicama Foruma za odgovorno poslovanje, 93% zaposlenih je u proseku obuhvaćeno nekim vidom obuke, dok je prosečno 23 sati obuke prošao svaki zaposleni.

Kreiranje radnih mesta poštujući ljudska prava i prava radnika je najbolji način na koji biznis podržava ekonomski rast što je u direktnoj vezi sa Ciljem 8 – Promovisati inkluzivan i održiv ekonomski rast, zaposlenost i dostojanstven rad za sve. Kompanije takođe utiču na povećanje bruto društvenog proizvoda kroz politike koje favorizuju lokalne dobavljače, a posebno lokalne biznise koje vode ili zapošljavaju pojedince iz ugroženih grupa poput socijalnih preduzeća. Prema izveštaju Foruma za odgovorno poslovanje, u proseku 79% iznosi udeo lokalnih dobavljača u lancu nabavke, a u ugovore o saradnji imementirane su i odredbe koje se odnose na poštovanje etičkih principa.

Jedini potcilj koji je specifičan samo za biznis je 12.6 – Podsticati kompanije, posebno velike i međunarodne, da usvoje održive prakse i da integrišu informacije o održivosti u svoj ciklus izveštavanja. Članice Foruma za odgovorno poslovanje nalaze se među pionirima kada je uvođenje ove prakse u pitanju. Najveći broj, 88% kompanija izveštava javnost pored finansijskih i o socijalnim i ekološkim aspektima svoga poslovanja. Dodatno, izveštaje o održivosti po međunarodno priznatoj metodologiji GRI (Global Reporting Initiative) u Srbiji izdaju Atlantic, Banca Intesa, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, Delhaize Srbija, Delta holding, Erste Banka, Titan Cementara Kosjerić, Vojvođanska banka i td.

Više informacija o tome kako kompanije doprinose ostvarenju Ciljeva održivog razvoja možete pogledati u publikaciji „Doprinost održivoj budućnosti“  koju možete preuzeti OVDE.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link