UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Međunarodni sajam energetike i “Ecofair”

2 min read
Podeli

Beograd, 13. oktobar 2015. – Beogradski sajam će od 14. do 16. oktobra biti domaćin 11. Međunarodnog sajma energetike i 12. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa “Ecofair”, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Sajmove ove godine podržavaju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Privredna komora Srbije (PKS).

Prijavljeno je više od 150 izlagača iz 20 zemalja, a očekuje se oko 7.000 posetilaca, od čega 5.000 iz privrede.

Program sajmova predviđa tematske skupove i konferencije o planiranim investicionim projektima u energetici i ekologiji, unapređenju zakonske regulative, regionalnoj saradnji i razmeni iskustava, kao i mogućnostima za finansiranje ulaganja u razvoj infrastrukture, reciklažu i obnovljive izvore energije.

Jedna od centralnih tema sajmova biće energetska efikasnost i zaštita životne sredine. Gradovi i opštine mogli bi na ovaj način da smanje potrošnju energije i do 50%, bez zaduživanja ili izdvajanja iz budžeta.

Rešenje za problem “rasipanja” energenata su javno-privatna partnerstva sa specijalizovanim firmama za pružanje energetskih usluga (tzv. ESCO kompanije) koje na sebe preuzimaju investiranje i rizik, a uslugu naplaćuju kroz ostvarene uštede. Da bi došle do takvih ugovora lokalne samouprave moraju da razviju energetski menadžment, prikupe podatke o potrošnji i troškovima, analiziraju gde postoji prostor za uštede i pripreme projekte energetske efikasnosti. Kada i na koji način će opštine uvoditi energetski menadžment biće premijerno najavljeno na međunarodnoj konferenciji “Energetska efikasnost u javnom i privatnom sektoru”.

Konferencija o energetskoj efikasnosti koju Beogradski sajam organizuje u saradnji sa NALED-om predstaviće planove države za razvoj energetskog menadžmenta na lokalu, a visoki predstavnici međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, KfW i IFC) ukazaće na mogućnosti za finansiranje projekata iz njihovih kreditnih linija. ESCO kompanije prikazaće uspešne primere realizovanih projekata energetske efikasnosti u zemljama regiona.

Beogradski sajam i NALED organizovaće u četvrtak (15. oktobra 2015. godine) i okrugli sto “Rudarstvo kao šansa za ekonomski razvoj Srbije”, kojim će biti obeležen početak Nedelje rudarstva u Srbiji. Na skupu će biti predstavljene novine u nacrtu zakona o rudarstvu i mogućnosti koje taj propis nudi za realizaciju ulaganja u otvaranje novih rudnika i unapređenje postojećih.

Rudarstvo i energetika su sektori u kojima postoji najveće interesovanje investitora. Srbija ima samo devet rudnika metala i minerala i otvaranje pet novih značilo bi dugoročne investicije od 5 mlrd USD, otvaranje 1.000 direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta, sa zaradama koje su dva i po puta veće od republičkog proseka. Posebno je važna činjenica da se potencijalna nalazišta nalaze u najmanje razvijenim lokalnim samoupravama.

Izvor: ekapija
Foto: energetika-ekologija

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link