UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Novih PET MILIONA DINARA za žensko preduzetništvo

2 min read
Podeli

Beograd, 11. februar 2019. – Finale konkursa za najbolju žensku inovacionu preduzetničku ideju u 2019. godini pod sloganom „Zauzmi stav, razvijaj ideju“održano je danas, a tim Herbalixa, koji je razvio novu biljnu formulaciju za borbu protiv Helicobacter pylori infekcije, dobio je dva miliona dinara za pokretanje i razvoj svog biznisa.

Takmičenje je realizovano u partnerstvu sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Kancelarijom za mlade i Gradom Beogradom, a ukupan nagradni fond iznosio je pet miliona dinara.

Vođa tima koji je osvojio prvo mesto na takmičenju, Nataša Simin, rekla je da njenom timu ova nagrada izuzetno znači jer su na samom početku svog biznisa, kao i da se nada da će sa svojim proizvodom uspeti u što kraćem roku da se pojave na tržištu.

„Naš preparat je jedinstvena kombinacija etarskih ulja i lekovitih aromatičnih biljaka koja se gaje organskom proizvodnjom u Srbiji. Novac od nagrade nameravamo da iskoristimo za kupovinu sirovina koje su nam potrebne za proizvodnju preparata. Preporučila bih svakom startapu da se javi na ovakva takmičenja, jer su mentorske obuke veoma značajne, budući da znanje iz oblasti biznisa može mnogo da se unapredi“, poručila je Simin.

Pored pobednika, četiri tima dobilo je novčana sredstva za razvoj poslovanja, dok su dva tima sa najinovativnijim biznis idejama nagrađena poslovnim prostorom u Naučno – tehnološkom parku u Beogradu.

Predstavnik žirija u ime lokalne samouprave, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, istakao je da je ovo takmičenje novi proizvod Grada, kojim se na drugačiji način i sa konkretnim rešenjima podstiče žensko inovaciono preduzetništvo.

“Bilo je veoma jednostavno prijaviti se na konkurs, a ono što nas posebno raduje jeste što su u timovima dame od 18 do više od 50 godina, doktori nauka, studenti ali i mladi ljudi koji se kroz mentorske programe i obuke uspešno osposobljavanju za samostalan izlazak na tržište. U budućnosti ćemo stvarati i nove prostore za poslovanje malih preduzetnika, čime ćemo dodatno osnažiti mlade ljude da svoje ideje dodatno razvijaju”, dodao je Petronijević.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, član žirija, napomenula je da se ovakvim programima podstiče preduzetništvo kod mladih ljudi, te da je za njih najvažniji početni kapital za pokretanje sopstvenog posla, kako bi mogli da plasiraju svoje ideje nekome ko može i finansijski da ih podrži. “Na ovaj način dajemo šansu jednom broju mladih i kreativnih žena da ostvare svoje poslovne ideje i na taj način obogate privredu naše zemlje i grada Beograda”, naglasila je Popovićeva.

Na konkurs se prijavilo više od 100 timova, dok su finalisti su imali priliku da prođu intenzivnu obuku za pisanje biznis plana i prezentaciju ideje, kao i mentorske konsultacije sa stručnim i uspešnim domaćim preduzetnicima. Priliku za učešće na konkursu imali su svi građani Srbije, a uslov je bio da tim bude predvođen ženama, kao i da nagrađena ideja bude realizovana na teritoriji opštine Beograd.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link