UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Naslovna strana Održivi razvoj Publikacije Vesti

Objavljen ESG/SDG barometar – kratak vodič kompanijama na putu ka održivosti

2 min read
Podeli

Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje, organizacije posvećene promociji i razvoju koncepta društveno odgovornog poslovanja u Srbiji, objavile su ESG/SDG barometar – kratak vodič namenjen kompanijama koje razmišljaju o svom putu ka održivosti. 

Ovaj kratak, ali sadržajan vodič, namenjen je prvenstveno donosiocima odluka u kompanijama, ali i ostalim partnerima, kao svojevrstan putokaz kroz dinamično okruženje i promene koje nastaju inicirane globalnim talasom održivosti. 

Kada se govori o održivosti kompanija, pominju se različiti koncepti kao što su ESG, SDG i CSR koji za preduzeća mogu biti pomalo zbunjujući, naročito ukoliko ove koncepte međusobno suprotstavljaju i porede koji je bolji. ESG/SDG barometar pokazuje da ovi koncepti nisu međusobno suprotstavljeni i objašnjava na koji način se oni zajedno nalaze u funkciji održivosti, kao i kako su primenjivi na kompanije. 

Barometar je osmišljen tako da obrađuje tri osnovne oblasti održivosti – životnu sredinu, društvo i upravljanje. Za svaku od njih Barometar ukršta relevantne Ciljeve održivog razvoja (SDG) , kako bi predstavio trenutnu situaciju i dalje prognoze na polju održivosti. Svrha SDG/ESG barometra je da pruži pregled trenutnog stanja i trendova u održivosti u vezi sa poslovanjem , da prikaže napredak integracije SDG-a i ESG praksi imajući u vidu nacionalni kontekst i uticaj politika EU, kao i da identifikuje aktuelni i predstojeći uticaj državnih politika i propisa koji imaju za cilj podsticanje održivog razvoja.  

Publikacija identifikuje trendove vezane za održivost u biznis sektoru poput: rastućih zakonskih obaveza kompanija vezanih za održivost, sve dostupnijeg finansiranja za održive prakse, većih očekivanja u pogledu transparentnosti poslovanja, sve traženijih profesionalaca iz oblasti održivosti, unapređenja u oblasti zaštite životne sredine i sve većeg zaokreta ka socijalnim faktorima poslovanja., 

Namenjen da postane godišnja publikacija koja prati napredak održivog poslovanja iz godine u godinu, Barometar može da posluži kao polazna tačka za kreiranje novih programa/projekata kompanija, ali i da izvrši uticaj na javne politike. 

ESG/SDG barometar možete preuzeti u elektronskoj formi na sledećem linku

ESG/SDG barometar je nastao na temelju uporedne analize trendova u svetu i istraživanja stavova vodećih kompanija koje posluju u Srbiji. Publikacija je nastala u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link