UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Objavljeni rezultati prvog Mastercard Indeksa ženskog preduzetništva

2 min read
Podeli

Beograd, 07. mart 2017. – Žensko preduzetništvo se često zasniva na potrebi za zaposlenjem i odlučnosti, ali su i stimulativni uslovi u okruženju, kao što su pristup finansijskim uslugama i jednostavnost poslovanja, neophodni da otvore put za napredak firmi u vlasništvu žena, pokazali su rezultati prvog Mastercard Indeksa ženskog preduzetništva.

Ovi stimulativni uslovi su od ključne važnosti za prevazilaženje dve glavne prepreke koje najviše obeshrabruju žene da postanu preduzetnice, a to su kulturne predrasude i manje mogućnosti za njihovo napredovanje.

Uopšteno posmatrano, razvijena tržišta se nalaze na vrhu liste, a na prvim mestima se nalaze Novi Zeland (74,4, 1.), Kanadi (72,4, 2.) i Sjedinjene Države (69.9, 3). Ove zemlje imaju najbolje uslove za podršku kompanijama u ženskom vlasništvu, visok kvalitet upravljanja i jednostavnost poslovanja.

Prema rezultatima top 10 tržišta sa najboljim uslovima za podršku preduzetništvu i mogućnostima za žene da napreduju kao preduzetnice su: Novi Zeland, Kanada, SAD, Švedska, Singapur, Belgija, Australija, Filipini, UK, Tajland.

Sa druge strane, u zemljama sa slabijom privredom postoji ogroman broj žena preduzetnica, koje na taj korak pokreće potreba za zaposlenjem i zaradom, a ne inspiracija za korišćenje novih poslovnih prilika.

„Naše istraživanje pokazuje da kroz povećanje pristupa ključnim mrežama, žene imaju veće šanse da iskažu svoj puni potencijal, postignu svoje ciljeve i na kraju, da ubrzaju inkluzivni rast. Imamo sjajnu priliku da rešimo kulturološke i organizacione probleme i da osnažimo žene lidere,“ izjavila je En Kerns, predsednica sektora međunarodnih tržišta u kompaniji Mastercard.

Indeks takođe istražuje različite faktore koji pomažu ili ometaju žene preduzetnice:
– Šta podstiče žensko preduzetništvo na tržištima u razvoju? Odlučnost. Uganda (34,8 procenata), Bangladeš (31.6 procenata), Vijetnam (31.4 procenata) i Kina (30,9 procenata) nalaze se na listi deset najboljih tržišta kada se posmatra procenat žena vlasnica firmi u ukupnom broju vlasnika preduzeća. U ovim zemljama, žene koriste poslovne mogućnosti koje se ne oslanjaju isključivo na znanje ili inovacije.

– Međutim, za uspešne firme je potrebno više nego samo odlučnost. Da bi se pomoglo ženama preduzetnicama da napreduju, one moraju imati pristup finansijskim uslugama i proizvodima; da im je omogućeno jednostavno poslovanje, da imaju snažnu podršku za mala i srednja preduzeća i kvalitet upravljanja, kao što se vidi na primerima Novog Zelanda (74,4%, 1.), Kanade (72,4%, 2.), SAD (69,9%, 3.), Švedske (69,6%, 4.) i Singapura (69,5%, 5.), koji zauzimaju prvih pet mesta na listi.

– Postoje i druga tržišta, kao što su Filipini (68,4%, 8.), Peru (64,3%, 23.), Malezija (63,9%, 25), Kina (61,3%, 31.) i Meksiko (59,1%, 40.) gde uslovi za preduzetnice nisu naročito podsticajni, ali je lokalna preduzetnička scena veoma energična živa i postoji veoma zdrava percepcija poslovnih mogućnosti, uz posebno uvažavanje status uspešnih preduzetnika. Žene preduzetnice ovde često pokreće jaka želja za uspehom.

– Loši rezultati tržišta kao što su Indija (41,7%, 49.), Saudijska Arabija (37,2%, 52.) i Egipat (34%, 53.) ukazuju na činjenicu da kulturne predrasude protiv žena ozbiljno umanjuju njihovu sposobnost da dođu na liderske pozicije i iskoriste preduzetničke mogućnosti.

– Indeks pokazuje da su neke od najvećih prepreka koje sprečavaju žene da se uputite u posao sledeći: nedostatak finansijskih sredstava ili početnog investiranja, regulatorne restrikcije i institucionalna ne-efikasnosti, nedostatak samopouzdanja i preduzetničkog duha, strah od neuspeha, društveno-kulturološka ograničenja i nedostatak obuke i obrazovanja. Na skoro svih 54 tržišta koja su učestvovala u istraživanju, makar jedno od ovih ograničenja sprečava napredak žene kao vlasnika firmi.

Izvor: bif.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link