UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP aktuelnosti Mala i srednja preduzeća Održivi razvoj Podrška socijalnom preduzetništvu Vesti

Održan događaj „Održivi razvoj – podrška mikro i malim preduzećima sa jakim pozitivnim uticajem na razvoj lokalnih zajednica ”

3 min read
Podeli

Niš, 8. jul 2021 – Smart Kolektiv je, uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”, a u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje i organizacijom ProAktiv organizovao događaj o ulozi i saradnji privatnog sektora u održivom socio-ekonomskom razvoju lokalnih zajednica. Poslovni događaj, koji je organizovan u okviru Programa podrške održivim mikro i malim preduzećima u manje razvijenim sredinama, okupio je 40 učesnika iz privatnog sektora i organizacija koje podržavaju razvoj MMSP.

Događaji ovog tipa od velikog su značaja jer omogućuju razmenu informacija o aktuelnim programima podrške mikro i malim preduzećima u Srbiji, ne samo za predstavnike samih preduzeća, već i svih nas koji realizujemo programe za razvoj zajednica. Događaj u Nišu je posebno važan jer predstavlja jedinstvenu prilku za mala i mikro preduzeća da se povežu sa predstavnicima velikih kompanija koji mogu da im budu potencijalni partneri, kupci, dobavljači, ili naprosto podrška u daljem poslovnom razvoju“, rekao je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

Program podrške sprovodi se u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija”, koji ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture.

“U okviru ovog projekta, obezbeđena je podrška za deset mikro i malih preduzeća, kao i za određeni broj njihovih dobavljača. Odabrana preduzeća su prepoznata kao ona koja posluju odgovorno u svojim sredinama, zapošljavaju pripadnike iz ugroženih grupa stanovništva, a očekujemo da će se kroz podršku obezbediti deset novih radnih mesta”, izjavila je saradnica na projektu “Norveška za vas – Srbija” Aleksandra Radivojević.

Direktor Smart kolektiva je tokom događaja predstavio učesnike Programa, u okviru kojeg su finansijski i stručno podržana sledeća mikro i mala preduzeća iz manje razvijenih opština Srbije: Agro prima jug, Avlija održivog razvoja, Chrono, Darovi Lužnice, DAST – NF, Inak, Mlekara Carpe Diem, Radanska ruža, Vinarija Mačkov podrum i Vrtlari. Prepoznata kao šampioni održivosti u svojim zajednicama, ova preduzeća ostvaruju značajan doprinos razvoju lokalnih zajednica kroz zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva i uključivanje malih lokalnih proizvođača i poljoprivrendih gazdinstava u svoj lanac nabavke. Ovih 10 preduzeća zapošljava 145 ljudi, od kojih više od polovine pripada ranjivim kategorijama stanovništva. Dodatno, ova preduzeća kroz svoj lanac uključuju 585 drugih mikro preduzeća i malih poljoprivrednih gazdinstava i na taj način dodatno utiču na prihode preko 700 porodica. Zbog toga je jako važno što u saradnji sa projektom “Norveška za vas – Srbija”     , uz podršku Kraljevine Norveške, dobijaju stručnu i finansijsku podršku, ali i priliku za umrežavanje sa poslovnim sektorom i drugim programima podrške.

Događaj u Nišu imao je za cilj povezivanje i umrežavanje predstavnika privatnog sektora kroz prezentaciju primera dobre prakse i modela saradnje, kao i mogućnosti i uslova za uključivanje MSP u lanac nabavke velikih kompanija. Mikro i mala preduzeća su tokom događaja imala jedinstvenu priliku da se na jednom mestu informišu o prilikama za saradnju, stručnoj i finansijskoj podršci koju pružaju za MSP velike društveno odgovorno kompanije, kao što su Delta Holding, Moravacem, Delhaize i Coca-Cola HBC Srbija, a ujedno i o aktuelnim programima usmerenim na podršku MSP i lokalnim zajednicama. Dodatno, u okviru događaja, predstavnici mikro i malih preduzeća imali su priliku da saznaju više o izvorima finansiranja za poslovni razvoj od predstavnika UNOPS-a, Erste Banke, ENECA-e, Regionalne razvojne agencije Jug i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama je program stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjem ProAktiv iz Niša i udruženjem Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).    

Više o programu i učesnicima možete pročitati na ovom linku.

Za više informacija: posetite www.smartkolektiv.org ili www.norveskazavas.org.rs 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link