UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Vesti Životna sredina

OTP banka u borbi protiv karbonskog otiska: Odabrano 10 finalista Generator Zero konkursa

2 min read
Podeli

OTP banka, kao vodeći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu usluga faktoringa, lizinga i e-commerca, prepoznaje razorni efekat klimatskih promena i globalnog zagrevanja i neophodnost momentalnog delovanja. To i dokazuje strateškim usmerenjem ka “zelenoj tranziciji” i posvećenošću održivom poslovanju i ekološkoj održivosti, što potvrđuje i tema Generator Zero preduzetničkog konkursa.

Generator je jedan od najznačajnijih projekata OTP banke koji iz godine u godinu raste i prilagođava se tržišnim i društvenim okolnostima i potrebama, a sve u cilju podrške inovacijama, digitalizaciji i preduzetništvu. Aktuelno izdanje projekta pod nazivom Generator Zero posvećen je podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja za smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice.

Na ovogodišnji konkurs, pristiglo je 72 jedinstvene prijave projekta, od kojih je odabrano 10 finalista koji će se dalje takmičiti za nagradu od dva miliona dinara. Ideja je da se uvođenjem novih proizvoda, usluga ili novina u internim poslovnim procesima malih i srednjih preduzeća, startapova i preduzetnika doprinese ostvarenju veće efikasnosti uz manju potrošnju resursa i energije kroz zelenu tranziciju.

OTP banka svim finalistima obezbeđuje medijsku promociju dok će pobednik, pored novčane nagrade, dobiti i dugoročnu ekspertsku podršku na polju poslovne ekspanzije i pronalaženja novih razvojnih mogućnosti. Značaj Generatora prepoznali su i brojni partneri: Mastercard, Schneider Electric, Bosch, ICT HUB, Srbija Inovira, Inicijativa Digitalna Srbija, Netokracija, Beogradska otvorena škola, kao i OTP Lab, inovacioni hab matične OTP Grupe koja je prisutna u 11 zemalja u Evropi i investicioni fond Portfolion. Za najbolje finaliste, partneri projekta takođe obezbeđuju brojne vredne nagrade.

Na putu ka zelenoj tranziciji i smanjenju karbonskog otiska, OTP banka koristi isključivo „zelenu“ energiju, što potvrđuje i zeleni sertifikat EPS-a, dok centralna zgrada koristi sopstvene solarne panele. Banka ulaže i značajne napore kako bi proširila i unapredila znanja na temu ekološki odgovornog ponašanja među zaposlenima.

Upravo zato, OTP banka intenzivno razvija novu ponudu „zelenih“ proizvoda koji će podrazumevati finansijsku, ekspertsku i savetodavnu podršku za klijente, koji žele da i sami svoje poslovanje učine održivim. Takođe je prva banka u Srbiji koja se priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet koaliciji kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi 100 miliona stabala širom sveta. Za svakog klijenta koji otvori račun u banci biće zasađeno po jedno drvo u područjima kojima je pošumljavanje najpotrebnije.

Velikim koracima do zelene tranzicije

OTP banka je započela put zelene tranzicije velikim koracima, o čemu svedoče brojne zelene inicijative. Jedan od najznačajnijih projekata, Generator Zero, posvećen je podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja za smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice. Na ovogodišnji konkurs, pristiglo je 72 jedinstvene prijave projekta, od kojih je odabrano 10 finalista koji će se dalje takmičiti za nagradu od dva miliona dinara.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link