UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Podrška za socijalna preduzeća preko sajta Donacije.rs

2 min read
Podeli

Beograd, 27. januar 2016. – Da li ste čuli za socijalna preduzeća? To su organizacije koje aktivizam, društveni angažman i humanitarni rad baziraju na inovativnim, preduzetničkim rešenjima.

U Srbiji trenutno posluje 1196 socijalnih preduzeća koja svojim poslovanjem doprinose zapošljavanju, edukaciji, kulturi, inkluziji osoba sa invaliditetom, zaštiti životne sredine, razvoju organske poljoprivrede, zaštiti zdravlja itd. Socijalna preduzeća u Srbiji zapošljavaju 10.326 osobe. Polovinu od ovog broja čine osobe iz teško zapošljivih kategorija – osobe preko 50 godina starosti, žene žrtve porodičnog nasilja, mladi sa intelektualnim teškoćama, beskućnici, osobe sa invaliditetom, osobe sa problemima mentalnog zdravlja, bivši zavisnici itd.

Iako su socijalna preduzeća od velikog značaja za naše društvo, svakodnevno se suočavaju sa problemima: od neadekvatnog zakonskog okvira do problema finansiranja. Stoga rad socijalnih preduzeća počiva na velikom entuzijazmu upornih ljudi koji se trude da pomere granice i reše neke od društvenih i ekoloških izazova.

I vi možete postati deo njihove mreže podrške! Predstavljamo vam 3 socio-preduzetničke inicijative koje na veoma jednostavan način, od svoje kuće, već danas možete podržati putem platforme Donacije.rs:

Udruženje Prostor od 2010. godine do danas podržalo je kroz svoje programe preko 300 korisnika psihijatrijskih usluga. Trenutno sakupljaju 180.000 dinara za novi ciklus terapeutske radionice primenjene umetnosti za korisnike. Donacije i prihod od prodaje radova nastalih na radionicama biće uloženi u redovno održavanje terapeutskih radionica sa korisnicima i njihov radni angažman. Pročitajte više na http://www.donacije.rs/projekat/beograd-da-li-ste-vi-normalni/

 Vega omladinski centar je osnovan 2000. godine, s ciljem izgradnje kvalitetnog okruženja za razvoj dece i mladih. Trenutno sakupljaju 300.000 dinara za program „Škola za superheroje“ i Koba Yagi igračke, koji imaju za cilj razvijanje emocionalne inteligencije dece. Podržavanjem ovog programa doprinećete unapređuju programa u vrtićima, dnevnim boravcima i bolnicama gde će se koristiti ovi alati i ujedno ćete podržati dugoročno nezaposlene žene i mlade s teškoćama u razvoju, angažovane u proizvodnji igračaka i ambalaže. Pročitajte više na http://www.donacije.rs/projekat/beograd-vega-vratimo-deci-igru/

 

GM Optimist osnovan je 2008. godine u Gornjem Milanovcu, sa misijom da unaprede sistem upravljanja otpadom i reciklaže. Do sada su sakupili i reciklirali preko 60.000 kg elektronskog i električnog otpada. Trenutno sakupljaju 100.000 dinara za otvaranje Reciklažnog dvorišta, koje će rešavati problem deponija na lokalu. Planirano je da se deo otpada otkupljuje od građana, čime će doprineti smanjenju siromaštva. Sakupljena sredstva iskoristiće za kupovinu dva bicikla i dve prikolice za otpad, a profit od prodaje otpada će ulagati u uređenje javnih površina, pomoć bolesnim i siromašnim sugrađanima i unapređenje uslova u zdravstvenim ustanovama. Pročitajte više na http://www.donacije.rs/projekat/gornji-milanovac-reciklazno-dvoriste/

 Pomozite ovim socijalnim preduzećima da realizuju svoje ideje i urade nešto dobro za zajednicu!

  1. Podelite ovu vest sa vašim prijateljima i saradnicima – pozovite i njih da podrže ove incijative.
  2. Donirajte novac za realizaciju ovih ideja na platformi  Donacije.rs – kao pojedinac, grupa ili kolektiv!

Organizacije i inicijative deo su programa Smart akademija, za razvoj održivijeg civilnog društva, koji Smart kolektiv realizuje uz podršku USAID-a.

 

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link