UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Pokrenuta humanitarna akcija Magnet za ljubav

3 min read
Podeli

Novi Sad, 18. novembar 2015. – Zvanično je počelo prikupljanje sredstva za nabavku magnetne rezonance (MRI), prateće opreme i prvog specijalnog inkubatora za MRI dijagnostiku prevremeno rođenih beba, novorođenčadi, dece i omladine u okviru humanitarne akcije Magnet za ljubav, koju su pokrenule MK Group i TDE Services zajedno sa Institutom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada.

Zahvaljujući toj akciji i nabavci inkubatora koji se može koristiti u aparatu za magnetnu rezonancu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine biće prva zdravstvena ustanova u Srbiji koja će omogućiti MRI preglede i precizniju dijagnostiku prevremeno rođene dece i novorođenčadi, saopšteno je iz kompanije MK Group.

– Briga i pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije jeste deo našeg svakodnevnog poslovanja. Akciju Magnet za ljubav pokrenuli smo jer smo svesni činjenice da najmlađi članovi našeg društve ne smeju i ne treba da čekaju na pravovremenu dijagnostku i lečenje – izjavila je tim povodom Gorana Vuksanović, HR direktor MK Group.

Nabavkom magnetne rezonance, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine bio bi jedina dečija zdravstvena ustanova na teritoriji Vojvodine koja ga poseduje. Pored toga, bilo bi omogućeno oko 4.000 MRI pregleda godišnje, umesto dosadašnjih 830. Period čekanja na MRI preglede značajno će se skratiti, a i smanjiće se opterećenje ostalih ustanova koje uslužno obavljaju ovakve preglede za potrebe Instituta.

– Obratili smo se javnosti i rezultat toga je humanitarna akcija Magnet za ljubav koju vodi istoimena fondacija koju su osnovale kompanija koje vode društveno odgovorno poslovanje: MK Group i TDE services. Nismo slučajno za otvaranje akcije izabrali baš ovaj dan – Dan prevremeno rođene dece – jer u okviru ove akcije nabavljamo i poseban inkubator koji omogućuje MR dijagnostiku upravo toj osetljivoj populaciji. Ovaj uređaj je prvi takav uređaj koji se nabavlja u Srbiji – istakao je Grebeldinger.- Posebno mi je zadovoljstvo što kao domaćin mogu da otvorim akciju Magnet za ljubav. Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je ustanova koja pruža zdravstvenu zaštitu na tercijarnom nivou za AP Vojvodinu. Ustanova ima izuzetne uspehe u lečenju, o čemu govori i veoma mala stopa smrtnosti od 0,357 godišnje. Stručan kadar i nabavljena sofisticirana oprema omogućavaju ovakve rezultate. Institutu ipak nedostaje veoma važan uređaj za dijagnostiku, a to je MR. Do sada su se deca prelgedala u KC Vojvodine i Institutu za Onkologiju. Decu je neophodno transportovati na pregled i omogućiti pratnju lekara i medicinskog tehničara – izjavio je prof. dr Slobodan Grebeldinger, direktor Insituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

– Akciju Magnet za ljubav pokrenuli smo sa ciljem da u okviru društveno odgovornog poslovanja naše kompanije doprinesemo kvalitetnijem životu naše dece i celokupnog društva. Nadam se da će veliki broj kompanija, institucija i pojedinaca prepoznati značaj ove jedinstvene akcije i da će nam se priključiti kako bi zajedničkim snagama realizovali projekat Magnet za ljubav, jer kao odrasli ljudi, roditelji, odgovorni smo za budućnost naše dece i odgovorni smo za društvo u kom živimo. Mi, odrasli, smo odgovorni ne samo kao predstavnici preduzeća, nego prvenstveno kao roditelji, kao ljudi, da im pomognemo gde god i koliko god možemo u bilo kojoj fazi njihovog i našeg života – rekao je povodom pokretanja prikupljanja sredstava Ištvan Đerman, direktor TDE Services.

U Srbiji se godišnje rodi između 6.500 i 8.000 prevremeno rođenih beba, koji još uvek nemaju mogućnost za MRI dijagnostiku, a pojedina deca na takav pregled čekaju i do 18 meseci. Uz magnetnu rezonancu, prateću opremu i specijalni inkubator, MRI pregledi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine biće dostupni pet, umesto dva dana u toku nedelje, a za hitne slučajeve i 365 dana godišnje, 24 časa dnevno čime bi se značajno doprinelo pravovremenoj dijagnostici i lečenju teško obolele dece.

Povodom početka prikupljanja sredstava u okviru akcije Magnet za ljubav, premijerno su promovisani video spotovi čiji su akteri deca, polaznici Kreativnog centra CEKOM iz Zrenjanina kao i učenici II razreda O.Š. “Vuk Karadžić” iz Zrenjanina, navedeno je u saopštenju.

Svi ljudi velikog srca mogu donirati sredstva na žiro račun 105-5555511-36 kod AIK Banke. Više informacija mogu pronaći na www.magnetzaljubav.rs.

Izvor: ekapija.com
Foto: Magnet za ljubav FB stranica

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link