UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Proglašeni dobitnici nagrade VIRTUS za 2015. godinu

3 min read
Podeli

Beograd, 25. januar 2016. – U subotu su na svečanoj ceremoniji u Beogradskoj filharmoniji proglašeni su dobitnici nagrada VIRTUS za filantropiju za akcije i programe koji su sprovedeni tokom 2015. godine.

Nagrade su uručili: Njegova ekselencija Majkl Kirbi, ambasador SAD u Republici Srbiji, njegova ekselencija Filip Pinington, ambasador Kanade u Republici Srbiji, gospodin Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Radojka Nikolić, predsednica VIRTUS žirija i Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije. Nagrade su dodeljene u 5 glavnih kategorija, a dodeljena su i 2 specijalna priznanja.

Delta Holding
dobila je Glavnu nagradu za doprinos na nacionalnom nivou za program “Zasad za budućnost“ koji pruža finansijsku i stručnu podršku socijalnim preduzećima u oblasti poljoprivrede kao i mogućnosti plasmana robe kroz Delta Agrar i prodavnice Yuhor.

International a.d. Senta dobitnik je Nagrade za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje za donacije u novcu, opremi i volonterskom radu zaposlenih. Svojim donacijama, JTI je pomogao Savez invalida rada, Narodnu kuhinju u Senti, Dnevni klub za stare na Novom Beogradu i Beogradsku filharmoniju.

Nagradu za malo i srednje preduzeće dobio je Nordeus d.o.o. iz Beograda, za podršku kampanjama “Bitka za porodilišta” i “Bitka za škole” kao i za podršku Svratištu za decu i Prihvatilištu za decu. Nordeus svoju podršku daje kroz novčane donacije i donacije opreme i usluga, a značajno je i volontiranje njihovih zaposlenih koji besplatno edukuju učenike i studente u svojoj zajednici.

Kompanija GlaxoSmithKline dobitnik je Nagrade Dugoročna partnerstva između poslovnog i neprofitnog sektora za njihovo desetogodišnje partnerstvo s BELhospisom koje je krunisano programom PULS! koji se sprovodi već 2 godine. U okviru ovog programa, GSK omogućava svojim zaposlenima da u periodu od 6 meseci volontiraju u BELhospicu. Jedan od najbitnijih rezultata PULSa je izrada strateškog plana za pokretanje kapitalne fandrejzing kampanje za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji kao i strategije za implementaciju palijativnog zbrinjavanja u gradovima širom Srbije putem satelit programa sličnih konceptu BELhospice centra.

Milomir Glavčić, penzioner iz Kanade, dobitnik je Nagrade za individualni doprinos filantropiji za mnogobrojne donacije upućene institucijama i građanima u Srbiji. Milomir je u protekloj godini Opštoj bolnici Studenica uputio donaciju za nabavku magnetne rezonance, a Domu zdravlja u Raškoj donirao je novac za nabavku modernog ambulantnog vozila, EKG-a i defibrilatora. U protekloj godini donirao je novac za most preko Ibra u Kraljevu i za izgradnju Doma kulture s vrtićem u Jošaničkoj banji. Lokalnoj školi donirao je novac za nagrade za tri najbolja đaka iz svakog odeljenja, a svake godine stanovnicima svog sela šalje novčanu pomoć. Iako u svoj rodnom kraju nije bio već šest decenija, procenjuje se da je Milomir do sada ukupno donirao preko 6.000.000 evra za različite inicijative. O svom dobročinstvu kaže “Zadovoljan sam što moje malo nekome znači mnogo. Ako sam nekome umanjio nevolje i olakšao život pa se tamo daleko, u mojoj Srbiji, neko toj mojoj pomoći raduje, ja sam srećan.”

Gordan Paunović dobio je Specijalnu nagradu za lični doprinos za u pružanju pomoći izbeglicama za nesebičnu podršku pruženu izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju. Gordan je u ovom periodu obezbedio preko 1.200.000 dinara finansijske podrške, velike količine odeće, obuće, igračaka za decu, hrane i higijenskih sredstava. Svoja iskustva je neumorno delio na Fejsbuku, motivišući time više stotina građana da se uključe u akcije za pomoć izbeglicama. Organizovao je brojne akcije kao što su Doručak sa izbeglicama i Fudbal u parku, ali i inicijative za otvaranje InfoParka. InfoParkovi danas postoje u Beogradu, Dimitrovgradu i Preševu i svakodnevno rade s više hiljada izbeglica. Priče o Gordanovom aktivizmu i posvećenosti obišle su ceo svet.

Specijalnu nagradu za malo preduzeće dobio je Giros Plus d.o.o. iz Beograda, za inicijativu “Utorak je dan za Giros!”. Ovo preduzeće je već dve godine član Kruga donatora Svratišta za decu i u kontinuitetu donira svoje proizvode deci koja žive ili rade na ulici.

Deveti konkurs za nagradu VIRTUS sprovela je Trag fondacija uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i u direktnom partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Konkurs je bio otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondove i fondacije i pojedince.

VIRTUS nagrada, ustanovljena 2007. godine, je nagrada za filantropiju u Srbiji koja promoviše društveno odgovorno poslovanje kao sastavni deo održivog razvoja kompanija, ali i individualni doprinos filantropiji.

Izvor: tragfondacija.org

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link