UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Promocija saradnje NIS-a i Univerziteta u Novom Sadu

3 min read
Podeli

Beograd, 26. septembar, 2017. –U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu danas je svečano promovisan nastavak višegodišnje uspešne saradnje kompanije NIS i ove prestižne obrazovne institucije. Svečanosti su  prisustvovali Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Natalija Bilenok, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a, Andrej Šibanov, savetnik direktora Funkcije za organizaciona pitanja, dr Snežana Lakićević, rukovodilac projekta „Energija znanja“, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Saša Orlović, prorektor za finansije i organizaciju, prof. dr Biljana Abramović, prorektor za nastavu, prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Radomir Malbaša, dekan Tehnološkog fakulteta, prof. dr Dragica Radosav, dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ i prof. dr Saša Marković, zamenik dekana i prodekan za finansije Pedagoškog fakulteta.

Saradnja NIS-a i Univerziteta u Novom Sadu razvija se u domenu obrazovanja, istraživanja, razvoja naučno-tehničke baze i transfera znanja u okviru NIS-ovog korporativnog programa „Energija znanja“. Kako je kompanija pre svega zainteresovana za razvoj i unapređenje prirodnih nauka i popularizaciju ruskog jezika, saradnja je orijentisana upravo na fakultete ovog usmerenja.

U okviru partnerstva sa Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“, NIS pruža podršku u realizaciji interdisciplinarnog studijskog programa Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, čije je stvaranje kompanija i  inicirala i koji se obavlja u saradnji sa Uhtinskim državnim tehničkim univerzitetom. U toku dosadašnje saradnje sa ovim fakultetom, NIS je opremio računarsku učionicu za učenje na daljinu, kao i laboratorije za fiziku i hemiju, a uz podršku kompanije održavaju se i gostujuća predavanja, terenske posete, kao i stručna praksa za studente u Ruskoj Federaciji. U okviru saradnje sa Fakultetom tehničkih nauka, NIS je podržao opremanje i modernizovanje informatičkog kabineta, a partnerstvo se odvija i sa smerom Termoenergetika, kao i Departmanom za saobraćaj ovog fakulteta. Zahvaljujući partnerstvu sa NIS-om, na Tehnološkom fakultetu je opremljena laboratorija za potrebe sprovođenja nastave na predmetima Tehnologija prerade nafte i Proizvodi nafte i naučno-istraživačkih aktivnosti  u okviru studijskog programa Naftno-petrohemijsko inženjerstvo. Nastavni plan ovog programa se usklađuje u saradnji sa Nižnjegorodskim državnim univerzitetom „N. G. Lobačevski“. Saradnja NIS-a sa Univerzitetom u Novom Sadu realizuje se i kroz saradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom, na kome je uz podršku NIS-a opremljena laboratorija za fiziku. U cilju popularizacije i širenja ruskog jezika, odvija se i saradnja sa Pedagoškim fakultetom iz Sombora, i to kroz finansijsku podršku kompanije za organizaciju nastave ruskog jezika na ovom fakultetu, kako bi se obezbedio visokoobrazovani nastavni kadar za realizaciju nastave u dvojezičnim – rusko-srpskim odeljenjima, čije je otvaranje NIS podržao u tri škole u Srbiji. Pored saradnje sa pojedinačnim fakultetima, NIS od 2009. godine kroz Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu stipendira pet najboljih studenata Univerziteta godišnje, sa studijskih programa od interesa za kompaniju.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev je ovom prilikom izjavio: „Obrazovanje je uvek bilo najbitnija sfera u životu bilo koje države. To je posebno važno danas, u vreme velikih tehnoloških promena koje iziskuju veliku pažnju i od strane država i od strane biznisa, pre svega kompanija. Zbog toga će NIS nastaviti da podržava zajedničke projekte sa Univerzitetom u Novom Sadu i nadamo se da će svršeni studenti ovog Univerziteta, njih veoma veliki broj, postati veoma bitni za našu kompaniju. Takvi primeri u NIS-u već postoje i mi računamo na te ljude.  U tom cilju, želimo da u svakom pogledu razvijamo dalju saradnju sa Univerzitetom i da zajednički investiramo u mlade ljude i u buduće generacije“.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić je izjavio :  „Želeo bih da naglasim da kompanija NIS i Univerzitet u Novom Sadu sarađuju godinama. Prvi sporazum o strateškom partnerstvu potpisan je 2010. godine, a svake godine smo saradnju nastavljali aneksima ugovora koji su otvarali različite mogućnosti i oblasti saradnje. Zahvaljujući tome, organizovali smo mnoge skupove, kao što su  Međunarodni festival nauke i obrazovanja, gostovanje kompanijskih stručnjaka i predavanja na našem Univerzitetu. Takođe, kompanija NIS svake godine izdvaja sredstva za stipendiranje pet studenata Univerziteta u Novom Sadu. Pored toga, NIS je pomogao u opremanju  kabineta i laboratorija na fakultetima u sastavu Univerziteta. Na kraju, želeo bih da se zahvalim što smo prepoznati od strane NIS-a kao institucija koja je veoma značajna kako za samu kompaniju, tako i za društvo u celini“.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link