UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP aktuelnosti Održivi razvoj Vesti

Razmena iskustva i poslovno povezivanje u cilju sprovođenja Agende 2030

3 min read
Podeli

Beograd, 12. mart 2021. godine –  Forum za ogovorno poslovanje i Smart Kolektiv organizovali su, u okviru platforme “Održivi razvoj za sve”, radni susret predstavnika poslovne zajednice, uz prisustvo šefa odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Kristijana Šilinga. Prevashodni cilj događaja bio je da se istakne uloga malih i srednjih preduzeća u sprovođenju Agende 2030 u Srbiji.

Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje i direktor Vip mobile i A1 Slovenija,  i Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, istakli su značaj povezivanja kroz organizacije  kao što je Forum, te naglasili ulogu koju ovakve organizacije imaju u prenosu znanja i iskustva o održivom razvoju. Oni su istakli da je uloga velikih poslovnih sistema da osnažuju i podstiču mala i srednja preduzeća da usvoje prakse održivosti i da ih na tom putu podrže kroz razmenu znanja, iskustva i mentorstvo. Iskoristili su priliku da se zahvale nemačkim partnerima na prepoznavanju Foruma kao organizacije koja okuplja vodeće kompanije u Srbiji posvećene održivom poslovanju.

Šef odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Kristijan Šiling istakao je da je Vlada Savezne Republike Nemačke od 2000. godine obezbedila više od dve milijarde evra podrške Republici Srbiji, što čini Nemačku najvažnijim bilateralnim donatorom Srbije.  Šiling je istakao važnost Agende 2030 za sve oblasti politike vlade Savezne Republike Nemačke, te da je posebna čast podržati Srbiju u sprovođenu Ciljeva održivog razvoja – u skladu sa težnjama zemlje ka pristupanju Evropskoj uniji. Stoga je i za srpska mala i srednja preduzeća važno, da shvate koliko jedan značajan i posvećen partner, poput Nemačke, podstiče i omogućava privatnom sektoru da usvoji principe održivosti i premisu Agende 2030 u osnovi njihovog odlučivanja i poslovnih modela.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća koji su ovom prilikom prisustvovali sastanku imali su prilike da podele svoja iskustva, predloge i izazove sa kojima se suočavaju na putu ka održivosti. Slobodan Janković, zamenik direktora kompanije InMold Plast iz Požege, jednog od lidera održivosti iz Zlatiborskog regiona, predstavio je početke uvođenja principa održivosti u način poslovanja kompanije i važnost implementacije etičkih, ekoloških i socijalnih principa u  poslovanje. Suština uspešnog poslovanja kompanije je fokus upravljačkog menadžmenta na stručni kadar, obuka mladih kroz dualno obrazovanje i prenos znanja kroz saradnju sa preko 50 kooperanata u Srbiji.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica srednjeg preduzeća Bosis, Marija Pantelić, preduzeće koje je od nedavno postalo članica Foruma za odgovorno poslovanje. Marija je istakla da je održivost ista i za mala, srednja i velika predzueća te da održivo poslovanje obezbeđuje i održiv rast kompanije te ne mora da bude skupo poslovati odgovorno. Istakla je da se Ciljevi održivog razvoja mogu ostvariti jedino njihovom lokalnom primenom, i da u tom smsilu, lokalne kompanije imaju veliku ulogu kao pokretači određenih aktivnosti.

Učesnici sastanka složili su se da je posebno značajna uloga malih i srednjih preduzeća u ostvarenju konkretnih ciljeva, i da su ovo ciljevi u kojima postoji značajan prostor za unapređenje: cilj 8 – održiv ekonomski rad, zaposlenost i dostojanstven rad, cilj 9 – unapređenje infrastrukture, održiva industrijalizacija i podsticaj inovativnosti, cilj 12 – odgovorna proizvodnja i potrošnja, i Cilj 4.7. koji se odnosi na obrazovanje za održivi razvoj gde preduzeća mogu da doprinesu svojim konkretnim primerima i dobrim praksama.

Svi učesnci  složili su se da je bitno proaktivnije razgovarati i poslovati kako bi se ambiciozni ciljevi Agende 2030 ispunili. Poslovni sektor posebno treba svoje resurse da usmeri ka ispunjenju ovih dugoročnih ciljeva, kako bi se i njihovo poslovanje razvijalo i unapređivalo u budućnosti. Na kraju se zaključilo da se preispitivanjem poslovnih modela, okretanjem ka održivim praksama i poštovanjem etičkih, ekoloških i socijalnih principa i vrednosti, gradi bolji biznis i bolje društvo za sve.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link