UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Rodno ravnopravne kompanije uspešnije na tržištu

2 min read
Podeli

Beograd, 08. mart 2018. – Samo trećina Beograđana smatra da žene i muškarci imaju jednaka prava na radnom mestu, pokazalo je istraživanje koje je tokom februara za kompaniju IKEA sprovela istraživačka agencija Ipsos. Kada su u pitanju jednake mogućnosti za zapošljavanje, jednake plate i jednake mogućnosti za napredak u karijeri, muškarci imaju znatno pozitivniju percepciju o rodnoj ravnopravnosti u odnosu na žene.
Kako bi podigla svest o ovoj temi, IKEA je, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i AFA ženskom mrežom, organizovala danas konferenciju “Ravnopravnost je bolja za sve”, na kojoj se razgovaralo o tome kako privatni i javni sektor mogu da sarađuju u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti na radnom mestu.

Na forumu su učestvovali Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ljiljana Lončar, predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Sari Brody, Leadership & Diversity Manager IKEA Grupe, Yana Mikhailova, regionalna direktorka Nestle Adriatic i predsednica Saveta stranih investitora, i Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji.

– Kao kompanija okrenuta ljudskim vrednostima, verujemo da širenje kulture ravnopravnosti pozitivno utiče na naše koleginice, kolege i kupce. Ravnopravnost je deo naših vrednosti i ključna je za naš poslovni uspeh i zato promovišemo stvaranje inkluzivne radne sredine u kojoj svi imaju jednake mogućnosti za razvoj. Posvećeni smo ovoj temi dugoročno, naročito u oblasti stvaranja rodno izbalansirane organizacije i podjednake zastupljenosti muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama, obezbeđivanju istih mogućnosti za razvoj i istih plata za isti rad – izjavila je Sari Brody, Leadership & Diversity Manager, IKEA Grupa.
Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uradilo mnogo u prethodne tri godine na ovom polju, ali je preostalo još mnogo posla “da partnerski doprinesemo izgradnji društva u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni, jer je to preduslov demokratskog, ekonomski naprednog, inkluzivnog i tolerantnog društva”.

– Brojna istraživanja pokazuju da kompanije sa izraženijom rodnom ravnopravnošću ostvaruju veće uspehe od konkurentnih firmi u kojima su muškarci dominantni. U više od 20% slučajeva te kompanije ostvaruju veći ekonomski uspeh, a u skoro 30% više slučajeva ostaju verni dugoročnim ciljevima. Da bi rodna ravnopravnost postala realnost na radnim mestima u Srbiji, neophodno je početi od podizanja svesti u društvu i javnog zagovaranja ove teme – izjavila je Žaklina Kusić, predsednica AFA ženske mreže.

Konferencija je deo šire kampanje koju kompanija IKEA organizuje u regionu jugoistočne Evrope na temu rodne ravnopravnosti na radnom mestu.

Izvor: ekapija.com

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link