UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Održivi razvoj Ostalo Vesti

Srbija je objavila prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju Agende 2030

1 min read
Podeli

Beograd, 02. avgust 2019. – Srbija je imala priliku da predstavi svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju Agende 2030 u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji se održavao od 15. do 18. jula ove godine. Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predvodila je delegaciju Republike Srbije na ovom događaju kao ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine. Tema ovogodišnjeg sastanka bila je ,,Osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti’’, a priliku za predstavljanje izveštaja imalo je 47 država članica UN.

Prvi izveštaj ove vrste, sastavila je Međuresorna radna grupa za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine uz saradnju sa državnim organima, jedinicama lokalnih samouprava, organizacijama civilnog društva, privrednim akterima, akademskom zajednicom i međunarodnim organizacijama.

U izveštaju se prikazuju dostignuća, kao i dosadašnji napori i aktivnosti ka ispunjenju 17 Ciljeva održivog razvoja (COR), uspostavljenih od strane Ujedinjenih nacija, kao i budući planovi, ali i izazovi s kojima se Srbija suočava na putu ka ostvarenju socijalno održivijeg društva. Ove ciljeve, Srbija je usvojila i implementirala u svoju razvojnu politiku.

Predstavljanje izveštaja je samo jedan od koraka koji bi trebalo da podstakne na dalji rad ka ispunjenju ciljeva i promovisanje ideja i praksi koje doprinose podizanju kvaliteta života svakog građanina i građanke.

Prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju Agende 2030 može se naći na sledećem linku: odgovornoposlovanje.rs

T.P.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link