UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Edukacija Vesti Životna sredina

UV indikatori u osnovnim školama

2 min read
Podeli

Beograd, 1. jul 2020. godine – U dve osnovne škole u Beogradu, “Boško Palkovljević Pinki” u Batajnici i “Borislav Pekić” na Novom Beogradu, postavljeni su UV indikatori, koje su ove škole osvojile na konkursu “Dva lica sunca”. Specijalne merače za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, pored ove dve škole, ove godine je na konkursu osvojilo još 18 škola širom Srbije. Većina UV indikatora je već postavljena, a ostali će biti postavljeni u narednom periodu.

Konkurs “Dva lica sunca” sprovodi se dve godine u okviru kampanje “Zaštita za sve” koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U toku tog perioda, UV indikatore je dobilo ukupno 46 škola u Srbiji. Zahvaljujući UV indikatorima postavljenim na ulaz u školu, deca, ali i građani,  u svakom trenutku mogu da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.

„Cilj ove društveno odgovorne kampanje je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika, posebno dece. Deca mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca. Zato je važno da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu,“ objašnjava Nada Miletić Nevajda iz Eucerin Srbija.

Deo kampanje „Zaštita za sve”, koja se sprovodi već tri godine kao nastavak prethodne kampanje za prevenciju raka kože„Pregled za sve”, je i edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za učitelje. Edukaciju, koja je online dostupna na sajtu Ministarstva prosvete, do sada je prošlo više od 1000 učitelja iz preko dvestotine gradova u Srbiji. Učitelji su na taj način dobili saznanja i usvojili metode na osnovu kojih deci prenose informacije o potencijalno negativnim uticajima sunca i odgovornom ponašanju na suncu.

„Naša škola ima 32 odeljenja sa oko 770 učenika. Oni su i do sada imali prilike da kroz časove biologije, kada su stariji razredi u pitanju, i sveta oko nas, u slučaju dece do četvrtog razreda, uče o pozitivnim i negativnim efektima sunca. Ali, mislim da će UV indikator postavljen na vidno mesto povećati njihovu zainteresovanost za ovu temu važnu za njihovo zdravlje sada, ali i u budućnosti,” kaže Saša Brmbota, direktor OŠ „Boško Palkovljević Pinki”.

„Veoma je važno što je UV indikator atraktivan i ima jednostavna, deci razumljiva objašnjenja.  Intenzitet sunčevog, to jest UV zračenja, grafički je prikazan kroz tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se. U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija svetli. Na samom UV indikatoru su napisane i mere zaštite koje je u tom trenutku potrebno da preduzmu“, dodaje Brmbota.

Na konkursu “Dva lica sunca” za školu “Boško Palkovljević Pinki” UV indikator je osvojilo odeljenje II-4 učiteljice Radmile Šorgić.

Fotografija: Aleksandar Anđić

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link