UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

COVID-19

Preporuke Ratela usled porasta internet saobraćaja

2 min read
Podeli

Beograd, 21. mart 2020. – Sa početkom širenja virusa Covid-19 u Evropi, porastao je i broj zaposlenih koji rade od kuće. Škole i univerziteti su  zatvoreni i predavanja se organizuju preko interneta. Sve ovo je uticalo na porast Internet saobraćaja, a što potvrđuju podaci izmereni na tačkama za razmenu Internet saobraćaja u Frankfurtu, Londonu, Amsterdamu.

Na osnovu iskustva evropskih zemalja može se u narednom periodu očekivati  porast telekomunikacionog saobraćaja i u Republici Srbiji. Odlukom o uvođenju vanrednog stanja od 16.03.2020. i narednim odlukama je između ostalog obustavljen rad školskih i visokoškolskih ustanova, nastava se odvija na daljinu, a gde god je moguće rad se organizuje od kuće. Ove aktivnosti zahtevaju povećano korišćenje elektronskih komunikacionih usluga, a samim tim utiču na povećanje telekomunikacionog saobraćaja.

Operatori elektronskih komunikacija ulažu napore na obezbede normalno funkcionisanje fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža i da obezbede potrebne kapacitete u ovom periodu. Osim operatora elektronskih komunikacija i korisnici svojim ponašanjem „na mreži“ mogu da pomognu da se eventualna preopterećenja mrežnih kapaciteta izbegnu i posledice ublaže.

Preporuka je da se tokom radnog vremena, kada je intenzivan rad od kuće,  smanji korišćenje aplikacija i usluga koji zahtevaju velike protoke, kao što je video striming. Takođe je potrebno izbegavati slanje većih dokumenata u prilozima mail-ova (bolje je navoditi linkove ka istim ako je moguće), izbegavati online igrice u ovom periodu i sve druge aplikacije koje zahtevaju veliki protok podataka.

U ovom periodu je od izuzetne važnosti da Internet bude dostupan što većem broju korisnika i zato je potrebno odgovorno postupanje svih. U suprotnom, ukoliko dođe do preopterećenja mreže može se dogoditi da operatori ne mogu da garantuju odgovarajući kvaltet za neke od aplikacija (pre svega zabavni video sadržaji).

Ovaj problem su razmatrale i članice organizacije BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications) i objavile zajedničko saopštenje koje je dostupno na sledećem linku.

RATEL će u saradnji sa operatorima kontinualno pratiti stanje u Republici Srbiji u oblasti elektronskih komunikacija i o tome obaveštavati korisnike i operatore. 

Izvor: www.ratel.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link