UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

CSR koncept

Društvena odgovornost u lokalnoj zajednici

0 min read
Podeli

Odnos između biznisa i zajednica u kojima posluju svakako je dvosmeran i zasniva se na među-zavisnosti. Kompanije jesu sastavni deo zajednica u kojima posluju i kao takve utiču na njihov ekonomski i društveni razvoj. Ukoliko je zajednica izložena nepovoljnim uticajima siromaštva, lošeg i nedovoljnog obrazovanja, kriminala, etničkih tenzija i sl, onda je to slučaj i sa preduzećima koja u njoj posluju – poslovne šanse se smanjuju, dok troškovi rastu.

Uspešni CSR projekti u ovoj oblasti zavise u velikoj meri od direktne interakcije između kompanija i zajednice i temelje se na iskustvu kompanija o potrebama i problemima sa kojima se suočava lokalna zajednica.

Aktivnosti vezane za razvoj zajednice obično čine najvidljiviji aspekt društveno odgovornog poslovanja kompanija. Iako se u praksi često svode na korporativnu filantropiju, sve je prisutnija tendencija da se sa lokalnom zajednicom sarađuje strateški i partnerski, imajući u vidu da način na koji kompanija zapošljava, kupuje, jača ekonomiju i kvalitet života svog neposrednog okruženja može biti nova prilika za razvoj uspešne zajednice.

Ono što razlikuje aktuelni pristup od inicijativa iz prošlosti jeste težnja da se ovim projektima strateški upravlja. Kroz proces uključivanja stejkholdera kompanija internalizuje društvene potrebe, očekivanja i okolnosti u svoje poslovne odluke i iznad svega priznaje vrednosti zajednice u kojoj posluje. Kredibilitet i međusobno poverenje na kojima se zasniva odnos sa zajednicom podrazumevaju održavanje otvorenog dijaloga, praćenje i evaluaciju efekata  realizovanih projekata, kao i transparentno izveštavanje o rezultatima.

POGLEDAJTE STUDIJE SLUČAJEVA DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI U LOKALNOJ ZAJEDNICI:

Banca Intesa – Mesto koje volim
B92 – 
Bitka za porodilišta
Coca-Cola Hellenic Srbija – 
45 godina u Srbiji
Državna lutrija Srbije – 
DOBROTA
Holcim Srbija d.o.o. – 
Dobre ideje za budućnost – Mikrokrediti
KPMG d.o.o. Beograd  – 
Belhospice – Humanitarni turnir u malom fudbalu
Mercator-S d.o.o Novi Sad – 
Sajam stvaralaštva starih
Nestle Adriatic S d.o.o. – 
ZdravoRastimo
Societe Generale banka Srbija  – 
Hipoterapija
Telekom Srbija – 
City Talking / Belgrade Talking; Novi Sad Talking;
Victoria Group a.d. – 
Renoviranje Odeljenja Urgentne urologije Kliničkog centra Srbije
VIP mobile d.o.o. –  
Budi Vip student 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link