UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Bosch zaposlio sve učenike koji su u njegovoj fabrici obavljali đačku praksu

3 min read
Podeli

Pećinci, 12. jul 2016. –  Deset učenika Tehničke škole “Milenko Verkić Neša” Pećinci potpisali su danas ugovor o radu sa kompanijom Bosch u kojoj su prethodne dve godine u okviru projekta kooperativnog obrazovanja obavljali učeničku praksu. Oni su, pre mesec i po dana, završili trogodišnju srednju školu, u junu su položili završni ispit, a već 13. jula počinju da rade u fabrici za proizvodnju sistema brisača u Pećincima. To im je omogućilo školovanje za industrijskog mehaničara po kooperativnom modelu koji prilagođava elemente dualnog obrazovanja uslovima u Srbiji.

Trogodišnji profil industrijski mehaničar uveden je prvi put u Tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ u septembru 2014. godine u okviru javno-privatnog partnerstva između Opštine Pećinci, kompanije Robert Bosch d.o.o i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Deset učenika koji su tada bili prvi razred raznih obrazovnih profila prešlo je na ovaj smer u drugoj godini školovanja, i tako dve godine kasnije postalo prva generacija u Srbiji školovana po kooperativnom sistemu. U tom preriodu oni su obavljali praktičnu nastavu u kompaniji tri meseca u kontinuitetu u drugoj godini školovanja, a dva puta po tri meseca u trećoj, završnoj godini školovanja. To im je, po rečima Spomenke Rakić, direktorke Tehničke škole “Milenko Verkić Neša”, omogućilo da steknu ne samo tražene stručne kvalifikacije, nego i radne navike, osećaj za timski rad i uvid u to kako izgleda svakodnevica jedne odrasle zaposlene osobe. To ih pak nije obeshrabrio – učenici su se trudili, vredno radili i učili, i sada su retki osamnaestogodišnjaci koji u moru nezaposlenih mladih mogu da se pohvale posedovanjem radne knjižice.

Radovan Živković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je tim povodom izjavio da dugo godina radi ovaj posao, ali da je sada prvi put video kako „ideali postaju stvarnost“ odnosno kako određena reforma u obrazovanju daje tako konkretne efekte kao što je direktno zapošljavanje odmah iz srednje škole. Rezultatima koji su ostvareni posle samo dve godine školovanja industrijskih mehaničara zadovoljna je i An-Katrin Henšel (Ann-Kathrin Hentschel), vođa tima GIZ projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji”, ali i generalna direktorka partnerske kompanije BOSCH Srbija, Jovanka Jovanović. Ona je istakla da je ulaganje u edukaciju kadrova preduslov za rast modernih kompanija i podsetila da je osnivač kompanije Robert Bosch još 1913. godine shvatio važnost ovih investicija i napravio u štutgartskoj fabrici radionice u kojima su obučavani đaci i studenti. Bosch je smatrao da su životno i radno iskustvo najbolji učitelji, i stavljao ih je ispred teorijskog znanja. Ova kompanija i dalje vrednuje usavršavanje praktičnih znanja, što tokom formalnog školovanja što tokom kasnijeg žviotnog doba kroz kontinuirano obrazovanje – prošle godine 65% zaposlenih u kompaniji Bosch je prolazilo treninge, za šta se na godišnjem nivou izdvaja 180 miliona evra.

Od obrazovanja koje obezbeđuje brzo pronalaženje posla imaju koristi svi – i učenici, i škole koje tako postaju primamljivije za nove đake, ali i lokalna samouprava. Ako bismo na reformu školstva gledali kao na kartašku igru mogli bismo reći da su u njoj Opštini Pećinci raspoređene „dobre karte“ (ozbiljne i dobre kompanije na njenoj teritoriji), ali je i opštinsko rukovodstvo umelo da prepozna značaj reforme obrazovanja na duže staze. Zbog toga će, prema rečima Dubravke Kovačević Subotički, predsednice Opštine, mladi sada umesto da se „trbuhom za kruhom“ upute u veće gradove odlučiti da ostanu i rade, žive i osnivaju porodice u Pećincima.

Izvor: bif.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link