UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Plastična ambalaža četvrtina kućnog otpada

1 min read
Podeli

Beograd, 22. februar 2019. – Plastična ambalaža čini četvrtinu otpada po kućama, a trećina domaćinstava u Srbiji odvaja otpad za reciklažu, dok više od 60 odsto građana kaže da je smanjilo upotrebu plastičnih kesa, zaključci su istraživanja „Upravljanje otpadom u domaćinstvima u Srbiji”.

U istraživanju udruženja Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ministarstva za zaštitu životne sredine, navodi se da su među plastičnom ambalažom najzastupljenije jednokratne plastične flaše.

Kako je rečeno, zbog toga je tim UN Vumen u Srbiji pokrenuo zajedno s kompanijom IKEA, organizacijom Mikser i Ministarstvom zaštite životne sredine kampanju „Nosim svoju bocu” i pozvao građane da se odreknu upotrebe jednokratnih plastičnih flaša i umesto toga uvek nose svoju bocu.

Kada je u pitanju recikliranje, istraživanje je pokazalo da je 77 odsto žena i 67 odsto muškaraca spremno da promeni navike i zaštiti životnu sredinu, a 55 odsto žena i 48 odsto muškaraca podstiče druge da promene navike u zaštiti životne sredine.

O značaju partnerstva i rodne ravnoparavnosti u ovoj oblasti govorili su šefica kancelarije UN Vumen u Srbiji Milana Rikanović i Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Srbije, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link