UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Predstavljeni rezultati projekta “Оsnaživanje žena migranata”

2 min read
Podeli

Beograd, 24. decembar 2018. – U Crvenom krstu Beograd predstavljeni su rezultati projekta „Osnaživanje žena migranata“ koji je realizovan poslednjih godinu dana, u saradnji sa Crvenim krstom Šida i Crvenim krstom Kikinde i uz pomoć Koka-Kola fondacije.

Cilj projekta bio je osnaživanje, obučavanje i podrška migrantkinjama smeštenim u centrima za migrante, kako bi se bolje pripremile za izazove koje donosi integracija u svakodnevni život u nepoznatim i kulturološki različitim sredinama. Kroz edukaciju su prošle migrantkinje starije od 16 godina, koje su boravile u  centrima za tražioce azila u Bogovađi, Šidu i Kikindi.  Aktivnosti koje su bile posebno za njih osmišljene bile su podeljene u četiri celine: edukativne radionice, časove engleskog/nemačkog i srpskog jezika, okupaciono-radnu terapiju i profesionalno osposobljavanje.

,, Izazovi na realizaciji projekta su bili brojni: od jezičke barijere, različitog starosnog i obrazovnog statusa polaznica, različitih kultura i sredina iz kojih dolaze, diskriminacije. … Ipak možemo reći da je čak  73% žena koje su prošle kroz 4 prihvatna centra prošlo kroz projekat  „Osnaživanje žena migranata“ a veliki broj njih stekao je sertifikate za različite zanate , što će im pomoći u procesu dalje integracije. Ono što je takođe veoma važno, je da su nakon mnogih teških trenutaka i problema, sa kojima su se suočavale, zahvaljujući ovom projektu,  dobile pomoć  i podršku‘’  rekla je Ivana Marisavljević-Dašić, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Projekat je realizovan uz pomoć donacije fondacije Koka-Kola i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike.

,,Jedan od globalnih ciljeva kompanije Koka-Kola je podrška  ženama širom planete. Plan nam je da do  2020. godine,  5 miliona žena bude ekonomski osnaženo, jer verujemo ukoliko je žena jaka utoliko je i porodica jaka.  Drugi razlog podrške ovako važnom projektu je činjenica da znanje ne može niko da vam oduzme, čak i ako vas životne okolnosti nateraju da napustite svoje domove, kao što je to bio slučaj sa polaznicama projekta. ‘’, rekla je Milica Stefanović, u ime kompanije Koka-Kola.

Projekat „Osnaživanje žena migranata“ realizovan je u  periodu od decembra 2017. do decembra 2018. godine a predstavnici Crvenog krsta predstavili su i  Priručnik za rad sa migrantkinjama koji je nastao na iskustvima stečenim u radu sa ovom ciljnom grupom, a izložen je i deo radova nastalih tokom radno-okupacione terapije.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link