UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Filantropija Konkursi Vesti

Proglašeno deset pobedničkih projekata “Superste” programa

2 min read
Podeli

Beograd, 30. septembar 2015. – Nakon poslednje faze glasanja javnosti, danas je proglašeno deset pobedničkih projekata finala Superste programa donacija Erste Banke. Kreativni projekti koje su predstavile formalne i neformalne organizacije uspeli su da privuku veliku pažnju javnosti i dokažu da su oni pravi pokretači zajednice. Deset pobedničkih projekata dobiće po 500.000 dinara, a u daljoj realizaciji imaće i podršku mentora, istaknutih profesionalaca u svojim oblastima.

Zajedničko za sve nagrađene projekte su kreativnost i entuzijazam kojim pristupaju rešavanju izazova u zajednici. Tako će realizatori nagrađenog projekta Debattlefield iz Niša raditi na implementaciji kreativnog govorništva i debate u osnovnim i srednjim školama grada Niša i okoline, sa ciljem omogućavanja prostora za razmenu suprotstavljenih ideja. U okviru projekta Putujuće iskrice bontona iz Novog Sada, najmlađi će učiti o lepom ponašanju i kulturi življenja. Zahvaljujući Superste nagradi, mladi iz Smedereva dobiće mesto za kreativno izražavanje i unapređenje kulturne ponude – Omladinski kulturni centar Svetlost, mladi Zrenjaninci će kroz radionice Pimp your bike moći da obnove ili naprave svoje bicikle, saznaju o ekološkim prednostima biciklizma i povežu se sa istomišljenicima iz svoje okoline, dok će projekat Revitalizacija vratiti sjaj užičkim muralima. U Beogradu će biti otvorena pitanja pozicije mladih u našem društvu, kroz Pozorišnu predstavu Izlaženje, kao i projekat Rosmersholm – šta se desilo sa našim idealima?. Mjehur na mreži će se dalje razvijati kao autentičan i progresivan radio emiter na internetu, dok će projekat Mape nevidljivog Balkana predstaviti kartografski vodič po gradovima Balkana i pružati informacije o zanimljivostima koje se ne nalaze u turističkim brošurama. Aplikacija Vučilo – Dolina magičnih reči, biće usmerena na edukaciju, i to u pravopisu kroz igricu.

Specijalna nagrada žirija, u iznosu od 100.000 dinara, pripala je Zvučnoj biblioteci, čiji je cilj izrada audio knjiga za slepe i slabovide sugrađane. Zoran Stanojević (novinar RTS-a), Dejan Nikolić (Njuz.net), Mia David (docent na Fakultetu tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu), Milica Pekić (Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije) i Vasil Hadžimanov (džez umetnik) odlučili su da podršku daju ovoj aktivističko-edukativnoj inicijativi čiji će dugotrajni rezultat imati uticaj i na širu zajednicu.

„Za prijavljene projekte u okviru konkursa glasalo je oko 50 hiljada ljudi, što pokazuje da postoji potreba za kvalitetnim idejama i spremnost da budu aktivno podržane. Radujemo se prilici da nastavimo saradnju sa ovim mladim i energičnim ljudima kroz mentorski program podrške, a svakako nastavljamo da pratimo rezultate koje će njihovi projekti doneti zajednici. Pozivamo još i sve zainteresovane, uspešne i društveno odgovorne pojedince da iskoriste priliku i prijave se za Klub Superste, drugu fazu našeg konkursa, koja danas zvanično počinje“, rekla je Jelena Vasilev, koordinatorka Superste programa.

Klub Superste je namenjen izuzetnim pojedincima, a javnost će ponovo dobiti priliku da izabere deset projekata, koji će za razvoj lokalnih zajednica dobiti po 200.000 dinara. Prijave za Klub Superste otvorene su mesec dana i to od danas, 30. septembra.

Program donacija Superste je razvijen i realizuje se u saradnji sa Fondacijom Dokukino.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link