UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Telekom Srbija donirao aparate za otkrivanje oštećenja sluha kod beba

2 min read
Podeli

Beograd, 5. maj 2016.Aparati za otkrivanje oštećenja sluha kod beba porodilištima u KC Vojvodina, Kragujevcu i Aranđelovcu. Zahvaljujući donaciji Telekoma Srbija Klinici za Ginekologiju i akušerstvo u KC Vojvodina  uručen je osmi skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru akcije Blic fondacije “Srce za decu“, tako da će svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Novom Sadu biti proveren sluh. Načelnici neonatologije novosadskog porodilišta dr Ljiljani Dobrić donaciju je uručio generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk.

Predrag Ćulibrk je rekao da se, kao društveno odgovorna kompanija Telekom Srbija rado priključio humanitarnoj akciji “Srce za decu” kroz donaciju aparata za porodilište Kliničkog centra Vojvodina, kao i dva aparata za porodilišta u Kragujevcu i Aranđelovcu. “U ime kompanije, veliko mi je zadovoljstvo što ćemo našim donacijama značajno unaprediti kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i lečenje tek rođenih beba. Telekom Srbija, kroz svoje mnogobrojne donacije kontinuirano pomaže zdravstvo u Srbiji, nastojeći da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. Prošle godine izdvojili smo značajna sredstva i obezbedili aparat za ranu dijagnostiku oštećenja sluha kod tek rođenih beba Opštoj bolnici u Subotici. Samim tim, podrška akciji Blic fondacije predstavlja nastavak naših zalaganja da najmlađim pacijentima širom Srbije omogućimo neophodnu i kvalitetnu zdravstvenu negu“, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Dragan Stajić zahvalio se Telekomu Srbija i Blic fondaciji na donaciji aparata za skrining sluha, jer je omogućeno da se rani skrining sluha započne što pre. Upravitelj “Blic fondacije” Jelena Drakulić-Petrović podsetila je da je akcija „Srce za decu“, usmerena ka svim porodilištima u Srbiji u cilju rešavanja problema koji postoji a to je nedostatak skrining procedure i pregleda za svako novorođenče u svim našim porodilištima. „Ono dete koje ne može da čuje i da govori ne može da ima normalno i zdravo detinjstvo. Zato smo mi ovde da pokrenemo akciju i da pomognemo javnosti da razume da ovaj problem jeste veliki i da je on rešiv. Kompanija Telekom Srbija  prepoznala je značaj pokretanja jedne ovakve vrste saradnje i želela bih da im izrazim zahvalnost na tome“, istakla je Jelena Drakulić Petrović.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod koje je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link