UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Zakoni i mere koji garantuju ljudska prava postoje, ali se često ne primenjuju adekvatno i na vreme

3 min read
Podeli
Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa, GIZ

Beograd, 10. decembar 2020. godine – Istraživanja o diskriminaciji u Srbiji, koja je projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” u protekle dve godine sproveo u saradnji sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, Brankicom Janković, pokazala su da  95% građana smatra da diskriminacija u Srbiji postoji i da se najčešće ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja (74%), socijalne zaštite (30%), zdravstva (29%) i obrazovanja (20%), a da su joj, prema mišljenju 50% ispitanika najizloženiji Romi, a potom žene (33%).

„Postojanje diskriminacije nažalost potvrđuju i slučajevi fizičkog nasilja izazvani predrasudama i stereotipima na nacionalnoj i rodnoj osnovi, kakvih je u poslednjih nekoliko godina bilo širom Srbije. Takođe, na to ukazuju i činjenice da u Srbiji postoje škole koje pohađaju samo deca romske nacionalnosti i da je stopa zaposlenosti Romkinja samo 12%. Ipak, u duhu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, važno je napomenuti da poređenje podataka iz aktuelnih istraživanja  i onih iz 2016. godine pokazuje da se broj građana koji prepoznaju i osuđuju diskriminaciju povećava. To znači da je važno nastaviti sa kampanjama protiv diskriminacije i sa radom na pravovremenoj i adekvatnoj primeni antidiskriminacijskih mera. Srbija već duže vreme ima zakonodavni okvir koji zabranjuje diskriminaciju, a sprovođenje tih zakonskih mera, posebno u oblasti obrazovanja, tokom poslednjih nekoliko godina podržano je i odgovarajućim pravilnicima koji propisuju način postupanja u slučajevima diskriminacije. Ali, veoma često, postojeći propisi se ne primenjuju na vreme i na propisan način,” kaže Petar Antić, projektni menadžer projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji, u okviru Nemačke razvojne saradnje, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, GIZ.

Najavljujući da će četvrta, završna panel diskusija u okviru kampanje „Upoznaj, ne sudi!“, čiji je cilj podizanjе svеsti o problеmu diskriminacijе Roma i podsticanjе na adеkvatno rеagovanjе i prеvеnciju, zbog aktuelne situacije biti održana na drugom kanalu Radio-televizije Vojvodina (RTV2), 12. decembra u 20.30, Antić napominje da je istraživanje Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji pokazalo i da, prema mišljenju više od polovine građana, mediji u velikoj meri podstiču, odnosno, dovode do diskriminacije.

„Izveštavanje medija je tako ocenilo 59% odsto ispitanika ovog istraživanja. Istovremeno, 84% građana medije vidi kao instituciju koja može da smanji diskriminaciju. To ukazuje da građani u velikom broju prepoznaju napise u medijima koji su u suprotnosti sa ljudskim pravima i da bi medijsko izveštavanje trebalo da bude oblast u kojoj bi praksa zasnovana na poštovanju ljudskih prava trebalo da bude znatno poboljšana ukoliko želimo da Srbija bude zemlja u kojoj se poštuje čuvena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, zbog koje je Generalna skupština Ujedinjenih nacija još davne 1950. godine proglasila  10. decembar za Dan ljudskih prava,” zaključio je Antić.

Projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” pokrenut je 2018. godine, sa ciljem da podrži aktivnosti koje država Srbija preduzima ili planira u okviru Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. Kroz projekat je do sada pružena značajna podrška Romima i Romkinjama i pripadnicima ostalih marginalizovanih grupa (uključujući povratnice i povratnike) u unapređenju položaja na tržištu rada i zapošljavanju. Veliki broj aktivnosti projekta, uključujući i kampanju “Upoznaj, ne sudi!”, usmeren je na suzbijanje stereotipa i predrasuda, koji su čest uzrok diskriminacije. Projekat je, u saradnji sa Vladom Republike Srbije fokusiran na jačanje kapaciteta nacionalnih i lokalnih aktera za implementaciju i praćenje Strategije, kroz podršku u koordinaciji i sprovođenju mera protiv diskriminacije sa posebnim fokusom na diskriminaciju prema ženama i rodnu ravnopravnost.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade, koja, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju preko 2 milijarde evra.

Tagovi:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link