UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice FOP FOP aktuelnosti Mala i srednja preduzeća Održivi razvoj Podrška socijalnom preduzetništvu Tržište Vesti Životna sredina

Forum za odgovorno poslovanje učestvovao na konferenciji ,,Održivi razvoj za sve”

3 min read
Podeli
Održivi razvoj za sve

Beograd, 11. decembar 2020. godine – Na drugom danu konferencije projekta ,,Održivi razvoj za sve”, pod nazivom ,,Agenda 2030 – novi izazovi”, istaknuta je važnost sprovođenja Agende na lokalnom nivou i značaj povezivanja lokalnih razvojnih prioriteta sa ciljevima održivog razvoja iz Agende 2030.

U okviru panel sesije 2, pod nazivom ,,Izazovi i mogućnosti za održivi i inkluzivni rast lokalnih biznisa“, bilo je reči o značaju uključivanja poslovne zajednice – pogotovo malih i srednjih preduzeća – u sprovođenje ciljeva održivog razvoja na nacionalnom i lokalnom nivou. Sama Agenda naglašava ulogu malih i srednjih preduzeća za lokalni, održivi i inkluzivni razvoj. Tokom panela su govorili Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje, Tijana Koprivica, direktorka za održivo poslovanje kompanije Delta holding i Slobodan Janković, zamenik direktora kompanije InMold Plast iz Požege.

Milica Mišković je predstavila ulogu poslovnog sektora u sprovođenju Agende 2030 i podršku koju Smart kolektiv, zajedno sa Forumom za odgovorno poslovanje, pruža u razumevanju ciljeva Agende. Istakla je da je uloga poslovnog sektora u sprovođenju ciljeva Agende dvostruka – kompanije pružaju finansijsku i tehničku podršku kroz investiranje u aktivnosti koje su u skladu sa praksama održivosti, imajući pritom šansu da iskoriste smernice Agende o razvoju okruženja za planiranje budućeg poslovanja, uz potencijalni razvoj novih sektora i delatnosti kojima Agenda doprinosi. U završnom delu, Milica je istakla da je cilj programa prenos iskustva velikih kompanija u pružanju podrške drugim poslovnim subjektima kako bi se izgradio bolji biznis, da bi društvo i sredina u kojoj živimo bilo bolje.

Tijana Koprivica je u svom obraćanju naglasila da velike kompanije ne smeju biti samo deklarativno opredeljene ka sprovođenju ciljeva održivog razvoja, već pokazati da kroz svoje poslovanje zaista doprinose zaštiti životne sredine, poštuju ljudska prava, ulažu u zajednicu i uvode inovacije u svoje poslovanje. Istakla je da kompanija ne može da posluje sama, bez svojih poslovnih partnera, dobavljača i kupaca, pa je stoga važna njihova saradnja, savetovanje, prenos iskustva i uključivanje u proces rada. Tijana je predstavila projekat ,,Zasad za budućnost”, koji je podržao 17 socijalnih preduzeća kroz grantove i mentorsku podršku (izgradnja biznis plana, prenos znanja o marketingu, finansijama, prodaji). Pored toga, projekat ,,Naše selo” podržao je 40 poljoprivrednika iz Dubočana i Maloj Jasikovi u unapređenju poljoprivredne proizvodnje i plasman proizvoda na tržište. Tijana je zaključila definicijom cilja ovakvih projekata, a to je omogućavanje paralelnog razvoja i drugih kompanija, ali i čitave zajednice, što zajedno doprinosi stabilnosti poslovnog okruženja i usredsređenosti na budući održivi razvoj.

Slobodan Jovanović predstavio je model poslovanja i stručnog osposobljavanja u okviru kompanije InMold Plast iz Požege. Kompanija je svoju dosadašnju viziju razvoja ostvarila na pet lokacija u Srbiji i Austriji, sa poslovnom zajednicom koja broji 350 zaposlenih, među kojima je 65 inženjera, što garantuje pouzdanost u sferi brzog tehnološkog napretka na tržištu. Suština uspešnog poslovanja kompanije je fokus upravljačkog menadžmenta na stručni kadar. Da se InMold Plast zalaže za ulaganje u ljudske resurse potvrđuje i tradicija školovanja novih kadrova kroz sistem dualnog obrazovanja. Kroz poslovnu saradnju sa preko 50 kooperanata u Srbiji, kompanija je radila na njihovoj edukaciji, kroz stručne savete inženjera i tehnologa, kao i nabavku modernih mašina s kojima kadrovi rade, jer veruju da na taj način ostvaruje i svoj razvoj. Slobodan veruje da je društveno odgovorno poslovanje neophodno za ostvarenje dugoročnih planova i proširenje poslovanja na strana tržišta.

Nakon izlaganja učesnika panela, zaključilo se da je uloga poslovnog sektora, kako velikih kompanija, tako i malih i srednjih preduzeća, od izuzetne važnosti za ostvarenje ciljeva Agende 2030. Njihovo umrežavanje, podela znanja i iskustva kroz zajedničku saradnju, gradi uspešno poslovno okruženje i doprinosi razvoju održive društvene sredine.

Projekat „Održivi razvoj za sve“ podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Partneri na projektu su Fondacija Ana and Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost. Tehnička podrška projektu od strane Smart kolektiva usmerena je na jačanje kapaciteta kompanija i usklađivanje njihovih poslovnih praksi sa ciljevima održivog razvoja.

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link