UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Coca-Cola HBC Infrastruktura Lokalna zajednica Partnerstvo Vesti

Coca-Cola sistem i UNDP u misiji razvoja održivog turizma

3 min read
Podeli

Nastavak projekta „Vlasina – čista ljubav“: 47 kilometara uređenih planinarskih staza na Vlasini  

Vlasina je od prošle godine dom projekta Vlasina – čista ljubav, koji je Coca-Cola sistem pokrenuo sa idejom da još snažnije pomogne kraj u kome posluje više od 15 godina. U nastavku projekta, najavljeno je uređivanje 47 kilometara planinarskih staza koje će Vlasinskom jezeru i čitavom kraju dati zasluženo mesto na turističkoj karti Srbije, već od proleća naredne godine.  

Ova partnerska inicijativa koja za cilj ima da obogati turističku ponudu vlasinskog kraja, a koja će istovremeno doprineti i ekonomskom osnaživanju, od ove godine se sprovodi uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Opštine Surdulica i Turističke organizacije opštine Surdulica.  

Planinarske staze u okolini Vlasinskog jezera biće uređene u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije. Nova turističko-edukativna staza, duga 7 km, biće napravljena i obeležena tako da bude pogodna za porodice i decu i vodiće od Turističkog info-centra Planinske kuće ka vrhu Čemernika. Biće uređene i postojeće planinarske staze u ukupnoj dužini od 40 kilometara, koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop. Sve staze će biti digitalizovane. 

“U partnerstvu sa Coca-Colom i lokalnom samoupravom, UNDP podržava privredni rast područja u okolini Vlasinskog jezera, unapređenjem turističke ponude. To radimo na održiv način, koji doprinosi očuvanju životne sredine, građanima u lokalnoj zajednici pruža mogućnost da unaprede i razviju poslovanje, a turistima olakšava obilazak prirodnih lepota i pristup drugim turističkim atrakcijama”, poručio je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji.  

Kako je istakla Nataša Najdanović, direktorka lanca snabdevanja u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija, vlasinski kraj je drugi dom kompanije: „Ovo je dom naše Rosa vode, a od prošle godine je i naša prva zona čiste ljubavi. Nakon što smo pre godinu pomogli lokalne preduzetnike kroz edukaciju, sada zajedno sa UNDP-om ulažemo u infrastrukturu, šireći čistu ljubav prelepim planinskim predelima koji se uzdižu iznad Vlasinskog jezera“. 

Iako je osnaživanje turističke ponude, pa samim tim i turističkog i ekonomskog potencijala vlasinskog kraja krajnji zadatak, iz kompanije ističu da je održivi turizam i briga o prirodnim resursima ipak ključna. Od kako je Rosa voda u sastavu Coca-Cola Sistema, kontinuiranim ulaganjima kako u punionicu, tako i lokalnu zajednicu, kompanija dokazuje da biznis i priroda mogu da budu u balansu, a da poslovanje i te kako može biti održivo i odgovorno. Punionica vode Rosa danas je jedna od najmodernijih u regionu, a nosilac je i prestižnog globalnog AWS sertifikata za brigu o vodama i vodnim resursima. 

Kompanija Coca-Cola jedna je od članica Foruma za odgovorno poslovanje. Vodeći se krilaticom “Bolji biznis za bolje društvo, Forum za odgovorno poslovanje okuplja kompanije koje doprinose razvoju društva kroz principe održivog razvoja i podstiče biznis sektor da bude aktivan i pouzdan partner zajednice u kojoj posluje. Forum osnažuje kompanije da posluju u skladu sa principima održivosti, odgovornosti i etike, i kroz sinergiju resursa i znanja doprinosi sprovođenju dobrih poslovnih praksi koje donose pozitivan i merljiv društveni uticaj. Članice Foruma za odgovorno poslovanje su: A1, Atlantic grupa, Bambi, Banca Intesa, Belgrade Airport, Bosis, B92, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Serbia, Delta Holding, Direct Media, Elixir group, Erste Bank, Eurobank Direktna, Gecić law, Lidl Srbija, Manpower Group, Moravacem, Nelt Co, Nestlé Adriatic S, Nordeus, OTP Banka, PepsiCo, Represent Communications, Telekom Srbija, Yettel, TITAN Cementara Kosjerić, UniCredit Bank. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link