UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

Podrška društveno odgovornom ponašanju na polju filantropije

2 min read
Podeli

Beograd, 7. mart 2019. – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas drugoj sednici Saveta za filantropiju na kojoj su formirane radne grupe koje će se baviti stvaranjem boljih uslova za doniranje viškova hrane, unapređenjem pravnog i fiskalnog okvira za davanje pravnih lica i pojedinaca, kao i radno telo za definisanje kriterijuma za oslobađanja pojedinačnih donacija od PDV.

Brnabić je podvukla da su u radne grupe uključeni predstavnici institucija, kompanija i civilnog društva koji razumeju značaj pomoći i davanja i koji će u narednom periodu raditi na konkretnim predlozima za unapređenje zakonskog okvira, baziranih na ekspertskim analizama i istraživanjima.

Ona je, međutim, uz punu podršku društveno odgovornom ponašanju na polju filantropije i donacija, kao društveno najodgovornije ponašanje istakla, na prvom mestu plaćanje poreza, kao i brigu o zaposlenima u kompanijama i preduzećima.

Na sednici u Vladi Srbije predstavljeni su i rezultati Nacionalnog dana davanja, istraživanja o stavovima javnog mnjenja o filantropiji, o davanjima iz dijaspore i ključni nalazi o davanjima u 2018. godini koje je finansirao USAID.

Kopredsedavajući Savetu Veran Matić rekao je da ohrabruje činjenica da sve veći broj naših državljana iz dijaspore pruža podršku svojoj zemlji i u prilog tome je naveo da je petina njih, čak 21 odsto, u prethodnih godinu dana doniralo u Srbiji, dok je istovremeno 46 odsto građana spremno da donira domaćoj fondaciji u koju imaju najviše poverenja.

Posebno važna je činjenica da su građani i kompanije sve spremniji da doniraju za opšte dobro i podrže inicijative u svojim zajednicama, a posao Saveta je da stvori podsticajno pravno okruženje, dodao je Matić.

U Izveštaju koji su podneli članovi Saveta o onome što je urađeno od prethodne sednice, apostrofirano je uspostavljanje Nacionalnog dana davanja, „Trka dobrote“, „Festival filantropije“, „Nacionalna konferencija o filantropiji“ i Forum društveno odgovornog poslovanja – CSR Forum.

Savet za filantropiju formiran je u septembru 2018. godine u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za pružanje dobročinstva i daljeg razvijanja filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro u Republici Srbiji.

Izvor: srbija.gov.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link