UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Doprinos Ziđina i Rakite očuvanju životne sredine u Slatini

3 min read
Podeli

Bor, 29. mart 2019. – Za uređenje parka u centru sela Slatina i priobalja Borske reke, kompanija Ziđin izdvojila je više od 5.000 dolara. Ova donacija deo je višegodišnje ekološke akcije koju kompanija  Rakita realizuje u Brestovcu, Slatini i Metovnici

Na inicijativu Saveta mesne zajednice Slatina, kompanija Rakita, koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin, omogućila je kompletno uređenje parka u centru tog sela i sadnju stabala u priobalju Borske reke.

Reč je o zasadu preko stotinu četinara i oko 50 listopadnog drveća i ukrasnog šiblja, a najznačajnije je što će u parku biti postavljen automatski podzemni sistem za navodnjavanje sa tajmerom, čime se garantuje uspešno zalivanje i održivost zelenila.

Uređenje parka deo je višegodišnje ekološke akcije koju kompanija Rakita realizuje u Brestovcu, Slatini i Metovnici, a koja se odnosi na čišćenje priobalja Brestovačke i Borske reke.

S obzirom na to da je u Slatini čišćenje priobalja Borske reke od čvrstog otpada 2017. godine dalo rezultate i da se povećala odgovornost stanovništva da sami vode računa o svojoj okolini, ove godine je dogovoreno uređenje parka koju je finansirala kompanija Ziđin, a celokupna akcija je realizovana u saradnji sa Mesnom zajednicom Slatina, lokalnom samoupravom, Udruženjem građana „Village“, kao i JKP „3. oktobar“ Bor.

Podršku za uređenje parka dalo je Odeljenje za planiranje i razvoj Gradske uprave Bor, a glavna nadzornica zelenila pri tom odeljenju Anita Đorđević, objasnila je da će uz reku iza Doma kulture u Slatini biti posađene lipe kako bi se sprečila erozija tla, a u parku u centru sela drvoredi nižeg rastinja: crveni glog, kuglaste katalpe i žalosni jasen, kao i srednje i nisko ukrasno rastinje.

Doprinos oplemenjivanju prostora parka dali su zamenik direktora kompanije Rakita Gan Jonggang (Gan Yonggang), i predsednik Saveta Mesne zajednice Slatina Damjan Stanojević, koji su zajednički posadili biljke i simbolično promovisali ekologiju i buduću saradnju.

„U ime kompanije Ziđin želim da kažem da nam je veoma drago što imamo priliku da uredimo deo javne površine i park u selu Slatina sadnjom drveća i ukrasnog rastinja, čime ćemo ulepšati selo. To je jasan dokaz da, pored rudarstva, pre svega nastojimo da pružimo doprinos poboljšanju životne sredine ovog kraja. Visoki ekološki standardi, briga i odgovornost prema zaštiti životne sredine, primarne su dužnosti našeg posla. Globalni pristup kompanije Ziđin u rudarskoj delatnosti oličen je u paroli “Uzimamo od planina srebro i zlato, ali im vraćamo zeleno ruho”. Stav Ziđina prema eksploataciji mineralnih resursa podrazumeva da se razvoj uvek mora uskladiti sa prirodom, uporedo sa ostvarivanjem prijateljskih odnosa sa lokalnim stanovništvom, sprečavanjem zagađenja vodotokova i očuvanjem prirodnog ambijenta, a da se kasnije, naravno, kroz otvaranje rudnika, obezbedi zapošljavanje, kao i benefiti od poreza i prihoda.

 Ovom prilikom izražavamo iskrenu želju da zajedno sa lokalnim stanovništvom ostvarimo održiv razvoj uz očuvanje prirode. Naša najveća nada je da ćemo dolaskom u Srbiju i Bor uspeti da ostvarimo dobru i prijateljsku saradnju sa meštanima. Uređenje parka biće polazna tačka i most poverenja i saradnje lokalnog stanovništva i nas. Na kraju, možemo da obećamo da ćemo u budućnosti uvek brinuti o interesima lokalne zajednice i pružati doprinos očuvanju životne sredine.“, rekao je Gan.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Slatina Damjan Stanojević, podsetio je da su žitelji i priroda Slatine osetili velike negativne posledice stogodišnjeg rudarenja, ali i da se nada da saradnja sa kompanijama Ziđin i Rakita predstavlja novu eru za Slatinu u svakom smislu.

„Inicijativa meštana Slatine da dobijemo lepo uređen park u centru sela odmah je naišla na pozitivnu reakciju Ziđina i Rakite. Osim što će centar sela sada biti oplemenjen divnim parkom, u kome će uživati i mladi i stari, ovo predstavlja i simboličan trenutak kome godinama teže meštani Slatine, a to je odgovorno poslovanje uz poštovanje ekologije“, kazao je Stanojević.

I u udruženju Village su zadovoljni realizacijom projekta u Slatini, jer to predstavlja kontinuitet ekoloških aktivnosti uređenja priobalja u tri borska sela poslednjih godina, što se u Slatini pokazalo kao delotvorno.

„Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je  nakon čišćenja priobalja Borske reke 2017. godine, sada znatno manje otpada, što ukazuje na veću odgovornost meštana prema prirodi. Ne treba da zaboravimo da očuvanje životne sredine zavisi od nas samih, tako da je u celoj ovoj priči ključna kolektivna odgovornost“, rekao je Antonijević.

Tokom posete Slatini, Gan Jonggang je razgovarao sa meštanima, a potom obišao sportski teren u tom selu koji je, radi povećanja bezbednosti osnovaca, ograđen kvalitetnom ogradom. Za ovu donaciju kompanija Rakita je u 2018. godini izdvojila 2,6 miliona dinara.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link