UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Info Park: Još jedan dan u životu migranata

2 min read
Podeli

Beograd, 18. decembar – Međunarodni dan migranata, koji ove godine dočekujemo u velikom snegu i teškim vremenskim uslovima, pravi je trenutak da se zapitamo kako je izbeglicama i migrantima u tranzitu od njihovih starih do budućih domova.

Tim povodom, Info Park želi da podseti na univerzalnost ljudskih prava, odnosno na pravo na dostojanstven život u normalnim uslovima. Opasnosti koje su dominatne u 2018. Godini jesu širenje lažnih vesti, fabrikovanje podataka, nasilje koje je učestalije na granicama Evropske unije.

Ovo posebno važi za oko 40 miliona migranata koji su nedokumentovani i pokušavaju na sve načine da pronađu neki vid zaštite. Nerešen status ne treba da podrazumeva uskraćena prava. To je ove godine potvrđeno potpisivanjem Marakeškog sporazuma o migracijama kojim bi trebalo da se prvi put nakon 1990. godine omogući očuvanje prava migrantske populacije.

Zbog nejasnog odnosa prema migracijama kao ljudskom pravu u poslednje vreme često možemo da čujemo da se radi o orkestriranim migracijama koje su za cilj imaju ugrožavanje bezbednosti građana Evrope i unošenje populacione neravnoteže, što se sve češće može čuti i medijima i u parlamentu. I u Srbiji, političke partije sve češće posežu za lažnim interpretacijama migrantske situacije.

Poslednjih nekoliko dana nastupilo je hladno vreme i veliki broj migranata koji nije zbrinut, vraća se sa granica kako bi potražili neki vid zaštite. Međunarodni dan migranata je, međutim, za njih samo još jedan dan u poslednje četiri godine kako pokušavaju da stignu do svog cilja – dostojanstvenog života.

Amin iz Avganistana jedan je od njih „Pokušao sam da idem preko devet puta, ali ne mogu, čekam bolje vreme. Sada spavam na parkingu malo dalje od centra grada. Ljudi su fini, dozvolili su mi da se tu smestim, ujutru mi donose hranu i dali su mi ćebe.“

U Srbiji trenutno boravi nešto više od 4.500 izbeglica i migranata koji su uglavnom smešteni u prihvatnim i azilnim centrima. Situacija se poboljšala, ali njihov nastavak puta je onemogućen. Veliki broj njih ipak nastavlja da pokušava, a pokušaji su osujećeni vrlo često nelegitimnim nasiljem graničnih policija u regionu. Nasilno sprečavanje nezakonitog ulaska u koliziji je sa pravom na privremenu zaštitu i traženje azila.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link