UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Najuspešnijim projektima 1,6 miliona dinara – NLB banka nagradila najbolje organske proizvođače

2 min read
Podeli

Beograd, 6. jul, 2017. – NLB banka proglasila je najbolje projekte organskih proizvođača na šestom NLB Organic konkursu i uručila autorima projekata nagrade u ukupnom iznosu od 1,6 miliona dinara. Pored tri nagrade predviđene konkursom, uručeno je i specijalno priznanje za uvođenje savremenih tehnologija u organsku proizvodnju.
Pobednica šestog NLB organic konkursa i dobitnica milion dinara je Kruševljanka Mirjana Stevanović, čije gazdinstvo se nalazi u selu Karanovac kod Varvarina, za projekat – Nabavka opreme za pakovanje organskih proizvoda po zahtevima savremenog tržišta. Njeno domaćinstvo broji sedam članova, a nagrađenim projektom predviđeno je uključivanje domaćinstava u okruženju u organsku proizvodnju kroz grupni sertifikat, kako bi projektovana linija za pakovanje organskih proizvoda bila adekvatno iskorišćena.

Druga nagrada u iznosu od 300.000 dinara pripala je familiji Radisavljević iz Batota pored Brusa za projekat sistema za navodnjavanje, dok je treću nagradu od 200.000 dinara osvojio Emil Kenjereš iz Malih Pijaca pored Subotice za projekat prerade organske šljive uz pomoć obnovljivih izvora energije.

Specijalnu nagradu za doprinos digitalizaciji organske poljoprivrede i 100.000 dinara dobio je Nikola Šijan. Njegovo gazdinstvo nalazi se u Kozelju pored Ljiga, a nagrađeni projekat DigiKmet podrazumeva automatizaciju navodnjavanja i drugih procesa u plasteničkoj i proizvodnji na poljima, uz korišćenje odgovarajućeg softvera i hardvera i povezivanje informacija sa interneta o meteorološkoj slici i prognozi padavina na mikrolokalitetu.

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke, istakao je izuzetnu aktivnost banke u podršci agro sektoru.

– Prošle godine poljoprivrednike smo podržali kreditima u ukupnom iznosu od 22 mil EUR i svrstali se među tri banke sa najvećim brojem subvencionisanih kredita na tržištu. Banka u agro segmentu beleži konstantan rast, pa smo ove godine dostigli tržišno učešće od 8%, a kako bismo na pravi način odgovorili na potrebe svojih klijenata za 2017. smo obezbedili 50 mil EUR za podršku poljoprivredi – rekao je Greganović.

On je podsetio da je od 2012. godine, kada je pokrenut NLB Organic konkurs, na njemu učestvovalo 293 projekta.

– Ove godine na konkurs je pristiglo 67 projekata, što je rekordno interesovanje. Od pokretanja konkursa do danas broj organskih proizvođača u Srbiji je udvostručen, a izvoz organskih proizvoda sa 3,74 mil EUR porastao je na više od 19 mil EUR u 2015. godini – rekao je Branko Greganović.

Predsednica stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, navela je da je najviše projekata stiglo iz Vojvodine – 23, i južne Srbije – 19. Od ukupno 67 prijavljenih, 25 projekata stiglo je od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, a 32 projekta podnela su gazdinstva koja se bave objedinjenom biljnom i stočarskom proizvodnjom, dok se dva odnose na pčelarstvo.

Izvor: ekapija.com

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link