UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Nefinansijsko izveštavanje Ostalo Vesti

NIS predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu

5 min read
Podeli

Beograd, 12. jun 2019. – Kompanija NIS, kojoj je doprinos napretku zajednice jednako bitan kao i dobri poslovni rezultati, predstavila je Izveštajo održivom razvoju za 2018. godinu. Svečani događaj održan je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu u skladu sa opredeljenjem NIS-a da su u fokusu društvene odgovornosti kompanije mladi ljudi i želja da se podstakne razvoj njihovih potencijala i doprinese nastojanjima da ostanu u svojoj zemlji. Centralni događaj skupa bila je panel diskusija pod nazivom „Ulaganje u mlade za održivu budućnost Srbije“. U diskusiji su učestvovali Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, otvorio je skup govoreći o značaju poštovanja principa održivog poslovanja i NIS naveo kao dobar primer u toj oblasti.

„Ponosan sam što sam ministar resora u čiju nadležnost spada i jedna od ključnih kompanija u energetskom sektoru, kompanija NIS, koja polaže ogromnu pažnju na održivom razvoju i svim onim vrednostima koje danas promovišemo, a vezano je za društveno odgovorno ponašanje i za podršku svima onima kojima je ona potrebna. Organizacija i uspešnost poslovnog sektora ne može se meriti isključivo ostvarivanjem maksimalnog profita, već upravo nivoom brige za zajednicu i životnu sredinu. Duboko verujem da je za rešavanja problema održivog razvoja potrebna jedna nova energija i novi nivo znanja i zato danas hoću sa ovog mesta pre svega da uputim poruku Univerzitetu, mladima, da moraju dati ključni doprinos promeni svesti kod nas, promeni nas samih, promeni pre svega nivoa vrednosti sa kojima je i moja generacija odrastala kako bismo svi zajedno kao društvo dali neophodni doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i da svi zajedno budemo deo jednog boljeg, kvalitetnijeg i plemenitijeg društva“, naveo je Antić.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, govorio je o prioritetima kompanije na polju održivog razvoja.

„Za NIS održivi razvoj, pre svega, znači napredak, mladost, znanje, zdravlje, budućnost. Zbog toga su naša osnovna opredeljenja na polju održivosti – ulaganja u zajednicu u kojoj živimo i radimo, posebno u mlade, njen najvažniji i najvitalniji deo. Iste ciljeve i opredeljenja prepoznali smo i u strategiji našeg najvažnijeg partnera – Vlade Srbije. Uveren sam da ćemo, radeći zajedno, postići izuzetne rezultate. NJihove dobre efekte osetiće i oni koji tek dolaze, a to i jeste smisao održivog razvoj“, rekao je Tjurdenjev.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsedavajuća Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. rekla je da Vlada Srbije veliku pažnju posvećuje mladim ljudima i naporima da oni ostanu u svojoj zemlji.

„Da bismo stimulisali mlade, kompanije kao što je NIS daju šansu i bude nadu da ima mogućnosti da se u Srbiji mlad čovek profesionalno ostvari, da koristi ne samo digitalizaciju i digitalnu pismenost kao neophodnost bez koje se ne može, nego i da koristi svoje kreativne potencijale, da upravo u privrednim i privatnim subjektima i državnim institucijama stvaramo prostor za one kreativce koji svoju pamet daju negde daleko“, istakla je Slavica Đukić Dejanović.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, rekao je da je Ministarstvo zdravlja u prethodnom periodu uložilo preko 500 miliona evra u  izgradnju savremenih medicinskih objekata, kao  i u nabavku novih aparata i opreme.

„Pored pomenutih materijalnih ulaganja, ubeđeni smo da ključ unapređenja u zdravstvu leži upravo u zapošljavanju mladih kadrova, lekara i medicinskog osoblja, što će u budućnosti rezultirati značajnim napretkom našeg zdravstvenog sistema. Želeo bih da izrazim  neizmernu zahvalnost kompaniji NIS  koja daje primer drugima kada je u pitanju odgovorno ponašanje, kao i da je potrebno taj primer slediti. Očekujem da naša saradnja na polju unapređenja zdravstvenog sistema bude još bolja iz godine u godinu“, izjavio je Lončar.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekao je da su ulaganja u obrazovanje među prioritetima Vlade Srbije.

„Mi moramo da naučimo decu da misle, da kreativno razmišljaju, da stvaraju nove ideje i vrednosti i mi pravimo obrazovni sistem upravo na tim osnovama. NIS je kompanija koja upravo to radi, iz više razloga – društvene odgovornosti koja je postala jedno opšte mesto, iz razloga srpsko ruskog prijateljstva, a tu su i potrebe same kompanije za ulaganjem u obrazovanje zbog sopstvenih resursa. NIS je uložio više od šest miliona evra u obrazovanje u okviru programa „Energija znanja“, a to su aktivnosti poput opremanja kabineta i kreiranja novih programa. U sistemu saradnje sa NIS-om su desetine naših srednjih škola, imamo zajedničke projekte namenjene promociji nauke, a kompanija ima i odlične vidove saradnje sa mnogim fakultetima. NIS je takođe posredovao u uspostavljanju saradnje sa brojnim ruskim univerzitetima, a mi upravo želimo da osnažimo naše univerzitete internacionalnom saradnjom“, rekao je Šarčević.

NIS je jedan od pionira izveštavanja o održivom razvoju u Srbiji i ovo je deveti izveštaj po redu od početka izveštavanja 2011. godine. Izveštaj o održivom razvoju NIS za 2018. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“. Jedan od prioriteta kompanije je transparentnost u poslovanju tako da Izveštaj daje jasan uvid u poslovne aktivnosti i finansijske rezultate kompanije, dok sa druge strane javnosti predstavlja napore NIS-a da podrži opšti razvoj zajednice.

U Izveštaju se navodi da je poslovni prioritet NIS-a u 2018. godini bio nastavak ulaganja u razvojne projekte pa je ukupno investirana 41 milijarda dinara, 55 odsto više nego godinu dana ranije. Ostvarena je neto dobit od 25,1 milijardu dinara, dok je akcionarima na ime dividende isplaćeno 6,9 milijardi dinara.

Istovremeno, NIS je nastavio sa naporima u oblastima zaštite životne sredine, društveno odgovornog poslovanja i ulaganja u profesionalni razvoj zaposlenih, što su za NIS takođe temelji održivog razvoja.

Od 2009. godine, kada je „Gasprom njeft“ postao većinski akcionar kompanije, NIS je u projekte zaštite životne sredine uložio više od 13 milijardi dinara, od čega je 320 miliona dinara investirano u prošloj godini. Pored toga, za unapređenje veština i obuke zaposlenih izdvojeno je 237 miliona dinara, a održano je više od 2.200 obuka. Takođe, NIS je nastavio da, kroz različite programe, zapošljava mlade bez prethodnog radnog iskustva u kompaniji, ali i da ohrabruje povratak u Srbiju domaćih stručnjaka koji rade u inostranstvu, angažujući ih na projektima kompanije.

NIS je u 2018. godini predano radio i na napretku zajednice u različitim oblastima i samo u 2018. godini u realizaciju društveno odgovornih programa uložio oko 408 miliona dinara. Prioritet su bili projekti unapređenja života u zajednicama u kojima kompanija posluje. NIS je podržao rad Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu, Opštu bolnicu „Studenica“ u Kraljevu, Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Kliniku za opekotine u Beogradu i Hemato-onkološko odeljenje za dečje interne bolesti u Nišu. Pored toga, nastavljena je saradnja sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama, kao i stipendiranje najboljih studenata kroz program „Energija znanja“. Prošle godine obeležen je i značajan jubilej – 10 godina saradnje sa lokalnim zajednicama širom Srbije kroz korporativni program „Zajednici zajedno“. U ovom periodu NIS je u saradnji sa partnerima realizovao više od 900 projekata vrednih preko milijardu dinara čime je i u praksi pokazao spremnost da ostvaruje svoj slogan „Budućnost na delu“.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link