UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Norveška obnovila zdravstvene ustanove u Obrenovcu

2 min read
Podeli

Obrenovac, 17. septembar 2015. – Ambasador Norveške u Srbiji, Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjornstad) otvorio je  Odeljenje za hemodijalizu Doma zdravlja Obrenovac, čiju je rekonstrukciju nakon poplava u maju 2014. godine finansirala Vlada Norveške.
Za obnovu zgrade Doma zdravlja, Odeljenja za hemodijalizu, Metadonskog centra i ambulante u Zabrežju, Vlada Noveške izdvojila je oko 300.000 EUR, saopšteno je iz UNOPs.

U obnovu Odeljanja za hemodijalizu uloženo je 90.000 EUR. Osim sanacije oštećenja nakon poplava, povećan mu je i kapacitet, pa sada može da primi 60 pacijenata, što je za 12 više nego ranije. Uz to, za rekonstrukciju glavne zgrade Doma zdravlja Obrenovac Norveška je izdvojila preko 100.000 EUR.

– Ono što je učinjeno u obnovi od posledica poplava u Obrenovcu zaista je impresivno – rekao je ambasador Bjornstad, dodavši da ga raduje što je Norveška mogla da pomogne Obrenovcu, Beogradu, Srbiji i njenom narodu nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava.

– Trenutno stanje zdravstvenih ustanova u Obrenovcu je bolje od onog pre poplava. Pored unapređenih uslova za lečenje svih pacijenata, rekonstrukcija po evropskim standardima omogućila je i lakši pristup osobama sa invaliditetom – rekao je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

– Otvaranjem Odeljenja za hemodijalizu Doma zdravlja Obrenovac, proces obnove zdravstvenih ustanova u Obrenovcu je završen – izjavio je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Pored pomoći zdravstvenim ustanovama, Vlada Norveške izdvojila je oko dva miliona evra za podršku obrazovnim i kulturno-sportskim institucijama u Obrenovcu.

– Završetak rekonstrukcije odeljenja za hemodijalizu predstavlja krunu obnove Obrenovca – rekao je predsednik Opštine Obrenovac, Miroslav Čučković, nakon što se zahvalio Vladi Norveške, norveškom narodu i zdravstvenim radnicima Obrenovca i Lazarevca koji su do sada brinuli o najtežim pacijentima.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja Obrenovac, Maje Todorović, institucija koju ona predstavlja je iz izuzetno teške situacije izašla kao modernija ustanova koja zadovoljava sve standarde i može da pruži adekvatnu negu teško obolelim pacijentima.

Vlada Norveške obezbedila je četiri miliona evra pomoći za obnovu zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija u 12 opština u Srbiji, koju sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Podrška opštini Obrenovac iznosi 2,3 mil EUR i obuhvata rekonstrukciju zdravstvenih (Dom zdravlja Obrenovac – glavna zgrada, odeljenje za hemodijalizu i ambulanta u Zabrežju, i Metadonski centar), obrazovnih (Gimanzija u Obrenovcu i Osnovna škola “14. oktobar” u Bariču), i kulturnih i sportskih ustanova (Biblioteka “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu i Sportsko-kulturni centar Obrenovac).

Izvor: ekapija.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link